Десетки хиляди турци са прекъснали отпуските си, за да гласуват

...
Десетки хиляди турци са прекъснали отпуските си, за да гласуват
Коментари Харесай

Турците избраха изборите пред плажа

Десетки хиляди турци са прекъснали отпуските си, с цел да гласоподават на новите избори за кмет на Истанбул. Управляващият шеф на самолетната компания Turkish Airlines Билал Екси разгласи в Twitter, че заради напора е предложил 24 спомагателни полета. Местните медии демонстрират фотоси от въздуха на огромната автогара в квартал Есенлер, които явно показат запушване на входа и изхода, предава DPA, представена от investor.bg.

Избирателната интензивност в Турция нормално е висока, само че повторението на локалните избори тази неделя в Истанбул попада в летните почивки, които доста истанбулци прекарват с родственици или на плажовете.

Жителите на Истанбул могат да гласоподават единствено в самия град, а гласоподавателите са към 10,5 милиона души. На изборите на 31 март към 8,8 милиона души гласоподаваха, което подхожда на 84 % изборна интензивност. Този път социолозите чакат рекордно присъединяване.

Вотът се следи деликатно в цялата страна и в чужбина. Смята се, че това е тест за положението на демокрацията в Турция, която от известно време е в сериозна рецесия. На първите избори за кмет на 31 март изненадващо бе спечелил претендентът на опозиционната партия CHP Екрем Имамоглу. Истанбул от дълго време е център на властта за ПСР.

49-годишният Имамоглу бе спечелил с малко против претендента на ръководещата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган, някогашния министър председател Бинали Йълдъръм. Избирателната комисия обаче анулира резултата заради хипотетични нередности и изборите се повтарят тази неделя.

За да избегне загубата на гласове заради ваканцията и отпускарския сезон, опозицията започва акция в отпускарските райони преди няколко седмици. С лозунги върху претекстове на пощенска картичка тя прикани турците да изберат изборите вместо плажа. В западната турска провинция Чанаккале, да вземем за пример, се споделя: „ Очакват се офанзиви от акули на плажовете на 23 юни. Изберете в Истанбул! Не ставайте храна за акулата “. В Бодрум пък са адресирани " скъпите жители на Истанбул ". Съобщава им се, че всички плажове ще са затворени на 23 юни поради предизвестия за снеговалеж.

Вотът е от огромно значение за Турция, защото градът с население от над 15 милиона души, ситуиран на два континента, е финансовият, търговски и културен център на страната. Около 30 % от брутния вътрешен артикул на Турция се създава в Истанбул, а бюджетът на огромната истанбулска община възлиза на към 8,8 милиарда $.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР