Десетки хиляди събра първият вечерен концерт на Роженския събор. В

...
Десетки хиляди събра първият вечерен концерт на Роженския събор. В
Коментари Харесай

Първата вечер на Рожен събра десетки хиляди, вижте какви са цените в заведенията

Десетки хиляди събра първият вечерен концерт на Роженския събор. В подножието на монумента на българското знаме Пилон " Рожен “ в петъчната вечер на сцената излязоха фолклорни реализатор от всички етнографски области от страната в церемония спектакълът " България гостува на Родопите “. С доста въодушевление и позитивни страсти се заредиха събралите се на Роженските поляни от цялата страна и особено пристигналите за събитието българи от чужбина.

Още от началото си " Рожен “ – Събор на националното творчество и отглеждане на животни 2023 потвърди, че е събирателна точка на националните обичаи и чистия български национализъм. На четирите подиуми хиляди самодейци – артисти, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови сформира, групи за национални традиции и обреди, оркестри и ансамбли показват фолклорното благосъстояние на България. Красиви национални носии, хиляди български флагове, огромни хора и стотици гайдари вършат празника още по-пъстър и въодушевяващ.

" Рожен “ 2023, по традиция, съчетава етнокултурните обичаи с отглеждането на животни, което е изконен родопски занаят и е в основата на националния обичай, фолклор и занаяти.

Изданието отбелязва 125 години от началото на Роженския събор, трансформирал се в знак на мощната религия в корените, традициите и духа на българската нация и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

" Роженският събор е неоспорим знак на обединяване и родолюбие, патриотична идея в името на България. Убедени сме, че здравите корени на българина са в неговата богата нематериалност, национална просвета и родова памет, в предаването на тези полезности в бъдещето на нацията. Всички ние, тук, почитаме и съхраняваме българските обичаи и ще съумеем да ги завещаем и предадем на идните генерации. Те са нашето завещание в бъдещето! Тук, на Рожен, в сърцата си носим България и по тази причина точно тук към този момент гордо се извисява монумента на българското знаме “, акцентира Симеон Караколев от фондация " Наследство в бъдещето “, която е уредник на огромното събитие.

Днес, събота, Роженският събор продължава с фолклорен конкурс, ревю на занаяти, исторически и етно възстановки, мобилна музейната експозиция, профилирани изложби на локални породи и разнообразни типове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата. В програмата на събитието са включени конни атракции, фермерски пазар, кулинарни демонстрации, осъществявания на нестинари, национални веселби, хоротеки и занимания за децата в Детската творителница.

Вечерта над планината ще екнат осъществяванията на галактическата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, отбор " Родопа “, популярните " 100 Каба гайди " и " 101 Каба гайди ", ФГ " Каба кабадайлии “. В спектакъла " Звезден Рожен " ще се включат родопските реализатори Димитър Керемедчиев, Златина Узунова, Юлия Кичукова, Кристина Енгерова, Даниела Димитрова, Светла Дукатева, " Родопски извор “ – Севда Симеонова и Атанас Тодоров, Филип Симидов, Фидан Меров и др.

За облекчение на пътния трафик се предлага потреблението на буферните паркинги в Чепеларе и Пампорово и потреблението на публичен превоз от там и Смолян към Роженските поляни.

На място всеки клиент може да си направи пикник със своя храна и питиета. В заведенията за хранене на терен и точките за хранене се оферират разнообразни продукти, като цените са в наличен диапазон - 2,50 лева за кебапче, кюфте и 500 мл. л. вода, 4,00 лева за порция пържени картофи. На всяко заведение има ценоразпис с тъкмо изложение на грамажи и цени.

Роженският събор бе възобновен и освежен през 2015 година от Фондация " Наследство в бъдещето “, и от този момент се провежда от Сдружение " Рожен – Наследство в бъдещето “ в партньорство с Община Смолян.

Медийни сътрудници на изданието през 2023 година са Българска телеграфна организация, Българско национално радио, радио " Веселина “.

Още за " Рожен “ - Събор на националното творчество и отглеждане на животни на http://www.rozhen.bg/bg/
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР