Десетки хиляди румънци - много от които бяха пристигнали специално

...
Десетки хиляди румънци - много от които бяха пристигнали специално
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Десетки хиляди румънци - доста от които бяха пристигнали особено от чужбина - стачкуваха в петък вечерта в Букурещ против държавното управление, корупцията и създаваният от политиците неприятен имидж на страната им по света. Според разнообразни оценки на площад " Победа " е имало сред 60 и 100 хиляди души.

Още по тематиката
Вечерни вести: Съединени американски щати с нови наказания за Русия поради " Новичок ", без палатки и плажуване на дюни

И още: Борсовият регулатор в Съединени американски щати стартира инспекция на Tesla; Kомпютърна компания ще доставя препарати за животинската чума; Колко е междинната заплата през второто тримесечие
9 авг 2018
Вечерни вести: Мъск желае да смъкна Tesla от борсата, единствено български компании ще строят тунел " Железница "

И още: Китай и Съединени американски щати взаимно си постановат мита на импорт за 16 милиарда долара; Стачката в Ryanair обхвана и Германия; Двама нови заместник-министри назначи Борисов
8 авг 2018 В края на седмицата горещите вести пристигнаха от Румъния и Турция. Десетки хиляди стачкуваха в Букурещ и други градове в северната ни съседка против държавното управление, корупцията и създавания от политиците неприятен имидж на страната им по света. Стигна се до конфликти с полицията и резултатът беше няколкостотин ранени, в това число и униформени.

Проблемите в Турция са стопански, откакто националната валута се срина с съвсем 20% в петък, а президентът Реджеп Ердоган разгласи, че страната му може да се насочи към нови съдружници поради проблемите, които има със Съединени американски щати напоследък.

На фона на проблемите в Румъния и Турция, информацията, че компания на брачната половинка на шефа на Държавния запас завоюва социална поръчка за 3.2 млн. лева, наподобява безобидна. Още повече, че се вписва в политиката на държавното управление и сигурно няма да е последният сходен случай. Сега може да чакаме министър председателят Борисов да спре и тази поръчка, само че ще остане въпросът за какво фирмате е била предпочина в десетки процедури на министерства и организации.

Добри вести в края на седмицата имаше за българската лека атлетика – Мирела Демирева завоюва сребърен орден на висок скок на европейското състезание в Берлин, а Ивет Лалова се класира пета на финала на 200 метра.

В света на технологиите се случи значимо събитие – НАСА изстреля сонда към Слънцето и сложи началото на една от най-амбициозните си задачи.

ПО-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " е на голяма загуба, само че дава 9.5 млн. лева против хакерски атаки
Изпадналата в тежко финансово положение държавна електроцентрала " Марица-изток 2 " се готви да заплати до 9.5 млн. лева за създаване на център за киберсигурност, рационализиране на системата за персоналните данни и основаване на надеждна киберзащита за нея. Безспорно въпросът е значим, само че евентуално има и по-евтино решение. Особено на фона на голяма загуба за полугодието от 116 млн. лева и насъбран минус за последните три години от над 330 млн. лева Въпросът е дали бюджетът за задачата не е прекомерно огромен. За похлупак процедурата е непрозрачна - ТЕЦ-ът не е оповестил открита процедура за избор на реализатор, а ще се договаря непосредствено единствено с определени от него претенденти.
Държавната централа имаше друга съмнителна поръчка, обвързвана сигурно - за ограда за 30 млн. лева, която беше дадена на " Водстрой 98 " (тогава от орбитата на Делян Пеевски). Но след медиен звук министър председателят я анулира.

Фирма на брачната половинка на шефа на Държавния запас завоюва социална поръчка за 3.2 млн. лева
Агенцията по заетостта е сключила контракт за невъоръжена защита за 3.187 млн. лева с Данък добавена стойност с " Мултифорс А.С " ЕООД. Управител на компанията е Магдалена Пеева - брачна половинка на Станимир Пеев, който е ръководител на Държавния запас и военновременни ресурси. За това заяви първо offnews.bg. От документите на поръчката се вижда, че " Мултифорс " е единственият участник. Договорът за защита е за 36 месеца, а сумата ще се заплаща на равни месечни вноски от 73 795 лева без Данък добавена стойност. Управител на " Мултифорс А.С " ЕООД е Магдалена Пеева, а притежател на сдружението е от 2013 година е " Мултифорс глобъл мениджмънт " АД. До тогава притежател на Мултифорс А.С " е била Пеева, съгласно търсачката на " Биволъ ", която работи с данни от Търговския указател, написа dnevnik.bg.Станимир Пеев е ръководител на организация Държавен запас и военновременни ресурси 2009 година, а преди този момент е беше кмет на регион " Панчарево " в Столична община. Според offnews.bg през 2007 година Пеев е трансферирал основаната от него " Мултифорс " на своята брачна половинка. Има данни за присъединяване на " Мултифорс А.С " в 162 публични поръчки за над 34 млн. лева

Мирела Демирева завоюва сребърен орден на европейското по лека атлетика
Мирела Демирева отбрани сребърния си орден от Амстердам 2016 в скока на височина на европейското състезание в Берлин. Втората от олимпийските игри в Рио 2016 стигна до оценката, откакто преодоля 200 см от третия опит. Българката направи надпреварата забавно, като в края провокира фаворитката Мария Ласицкене. Рускинята, състезаваща се под безпристрастен байрак, също приключи с 200 см, само че ги преодоля от втория опит.
Ивет Лалова се класира пета на финала на 200 метра безпрепятствено тичане.

Протести в Румъния против корупцията и неприятния имидж на страната по света
Десетки хиляди румънци стачкуваха в Букурещ против държавното управление, корупцията и създавания от политиците неприятен имидж на страната им по света. Много от участниците бяха пристигнали от чужбина, а демонстрациите бяха проведени по апел на принудените да търсят прехраната си зад граница и се организира и в други градове на страната. В конфликти с полицията, която употребява сълзотворен газ, пикантен спрей и водни оръдия, бяха ранени най-малко 400 души, в това число няколко униформени. Част от протестиращите се пробваха да влязат в постройката на държавното управление, а някои хвърляха по полицията бутилки и камъни, въпреки че съгласно уредниците това са били преднамерено вкарани провокатори.
Президентът Клаус Йоханис написа в страницата си във Фейсбук: " Категорично съдя бруталната намеса на полицията, извънредно несъответстваща на дейностите на болшинството от хора на площада. Вътрешното министерство би трябвало незабавно да изясни метода, по който реагира на събитията тази нощ ".

Ердоган е подготвен да търси нови съдружници, откакто Съединени американски щати увеличи митата
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че връзките на Турция със Съединени американски щати не могат да бъдат " асиметрични " и че страната му може да се насочи към нови съдружници. В авторски материал, поместен във вестник New York Times под заглавие " Как Турция вижда рецесията със Съединени американски щати ", Ердоган предизвестява, че " едностранните дейности против Турция от страна на Съединени американски щати, наш съдружник от десетилетия, ще послужат единствено да подкопаят американските ползи и сигурност ". Напрежението сред Съединени американски щати и Турция се увеличи през последните месеци, което докара до стопански проблеми в югоизточната ни съседка - обезценяване на националната валута, повишаване на инфлацията и въвеждане на мита при износа за Съединени американски щати.

Пет страни си поделиха Каспийско море
Лидерите на петте страни, ситуирани към Каспийско море, подписаха през днешния ден в казахстанския град Актау спогодба, дефинираща правния статут на стратегическия воден обект, в който има обилни находища на нефт и газ. Документът беше парафиран от президентите на Русия, Казахстан, Иран, Азербайджан и Туркменистан, оповестява Българска телеграфна агенция. Каспийско море към този момент получава избран статут, какъвто нямаше от разпадането на Съветския съюз. Подписването на конвенцията ще спомага за усмиряване на траяло с десетилетия напрежение в този богат на изкопаеми горива регион - залежите от нефт в него се пресмятат на близо 50 милиарда барела.

Иран може да отговори на новите наказания с хакерски атаки
Съединени американски щати се приготвят за хакерски атаки, които Иран може да извърши в отговор на възобновяването тази седмица на глобите против страната от президента Доналд Тръмп, считат специалисти по киберсигурност и разузнаване.
Опасенията за тази киберзаплаха нарастват от май, когато Тръмп отдръпна страната от нуклеарната договорка от 2015 година, съгласно която Съединени американски щати и останалите велики сили облекчиха икономическите наказания в подмяна на ограничавания на иранската нуклеарна стратегия. Според специалисти опасността ще нарасне след стъпката на Вашингтон във вторник да възобнови икономическите ограничавания против Техеран.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО
НАСА изстреля за първи път сонда към Слънцето
НАСА изстреля сонда към Слънцето и даде начало на една от най-амбициозните си задачи. Сондата би трябвало да премине около Венера през септември преди да се гмурне през ноември във фотосферата на Слънцето - тази част от звездата, която остава да се вижда от Земята при цялостно слънчево затъмнение. Първите данни от задачата се чакат през декември. Сондата " Паркър " е с размера на фамилен автомобил, само че с цел да стигне до Слънцето е нужна стартова сила 55 пъти по-голяма от нужната при задача до Марс.

Фотограф: Nasa [Reuters]

КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

С какъв брой пораства българската стопанска система
На 14 август националната статистика ще разгласява експресните си оценки за развиването на българската стопанска система през второто тримесечие на годината. Пак във вторник Евростат ще показа и данни за Брутният вътрешен продукт на целия Европейски съюз. Седмицата изобилства от макроданни, които дават фотография на положението на стопанската система към полугодието като с изключение на за Брутният вътрешен продукт, се чака информация за пазара на труда и за инфлацията през юли.

Започва процедурата за следващата рокада в Конституционния съд
В понеделник се чака ръководителят на Конституционния съд Борис Велчев да израти писма до ръководителя на Народното събрание, до президента и до ръководителите на висшите съдилища, с които да ги прикани да стартират процедурата за избор на четирима нови конституционни съдии на мястото на тези, чийто мандат изтича на 12 ноември т.г. С това официално ще започва процедурата за следващата рокада в Конституционния съд, където на всеки три години се сменят четирима от общо 12 съдии. По закон ръководителят на Конституционен съд подсеща институциите за идната рокада три месеца преди приключване на мандата на съответните съдии. Тази година това са Румен Ненков и Стефка Стоева от правосъдната квота, Цанка Цанкова - от парламентарната, и Кети Маркова, която довършва мандата на умрялата Ванюша Ангушева от президентската квота. Предстои висшите съдилища да насрочат общо заседание през септември за избор на двама нови представители в Конституционен съд, надлежно и Народното събрание да стартира процедура по желание за един арбитър, а президентът да издаде декрет за назначение също на един арбитър.

Спасителната стратегия на Гърция завършва
Спасителният фонд на еврозоната изплати финалния транш в размер на 15 милиарда евро от помощта за Гърция предишния понеделник, откакто възражения на Берлин забавиха заплащането с няколко седмици. Страната разчита на избавителните заеми от 2010 година насам и в този момент третата и последна стратегия изтича в края на идващата седмица. След това Атина ще би трябвало да разчита на интернационалните пазари на облигации, с цел да се финансира. Гръцкото държавно управление дефинира финалния транш като " последното деяние от избавителната драма ". " Страната може да отвори нова страница на прогрес и напредък. Предстои ни доста работа, само че също по този начин нови вероятности най-малко за болшинството от жителите ", разяснява министър председателят Алексис Ципрас.

OUT-OF-OFFICE

Парти и просвета
14.08

Партито за възрастни е на покрива на " Музейко ". Темата е огънят в нашето общество и метода, по който го асоциираме с люта храна, сила и прочие Ще има What if? панел и изгарящо " Блъди Мери " с помощта на FlipFlop. Вечерта ще приключи с flash куиз с горещи награди. Събитието е за 18+. Начало 20 ч., в " Музейко ", билети 10 и 15 лева

Drum& bass на морето
16 - 19.08

Bass sea festival за трета поредна година ще събере на българското Черноморие Drum and bass почитатели от целия свят. Участниците са: The Prototypes (UK), Grooverider (UK), Kennny Ken (UK), Crissy Criss(UK), Jumpin Jаck Frost (UK), Jacky Murda (USA) и други На Wake up плажа във Варвара, начало 13:00 ч., вход 25 лева

Lego веселба
До 31.08

Над 151 хиляди блокчета лего на едно място звучи като сбъдната фантазия – по време на лего ревюто ще има няколко надпревари, както и всеки уикенд до края сред 12 и 17 часа работилници по конструиране ще забавляват децата. А сред 11 и 18 ч. всеки може да се включи без значение от възрастта да строи великански крепости и животни с изобилието от блокчета. В Sofia Ring Mall на 1 и 2 етаж, от 11 до 18 ч.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР