Десетки хиляди хора се включиха в голям митинг в сръбската

...
Десетки хиляди хора се включиха в голям митинг в сръбската
Коментари Харесай

Хиляди на митинг в Белград в подкрепа на Вучич

Десетки хиляди хора се включиха в огромен протест в сръбската столциа в поддръжка на сръбския президент Александър Вучич, оповестиха международните организации. Митингът беше проведен в отговор на митингите против ръководството на Вучич, които избухнаха след всеобщи убийства, раздрусали нацията.

Държавният глава на Сърбия насочи зов към последователите си за „ най-големия протест в историята на Сърбия “. На апела му откликнаха и негови последователи от прилежащите Косово и Босна, които бяха докарани в Белград с рейсове. Много от участниците в митинга носеха идентични тениски с лика на Вучич. Ройтерйс оповестява, че за митинга са пристигнали и хора от Северна Македония.

Според уредниците в проявата, която се състоя пред постройката на сръбския парламент, Скупщината, са се присъединили „ стотици хиляди “. По време на митинга заваля дъжд и се развихри гръмотевична стихия, което принуди мнозина да се скрият.

На работещите в държавни предприятия и институции е било казано да си вземат почивен ден, с цел да се включат в демонстрацията, отбелязва Асошиейтед прес. Някои са били предизвестени, че ще бъдат уволнени, в случай че не се качат на рейсовете, които започнаха да идват часове преди началото на митинга.
Сръбските ръководещи обявиха, че акцията цели да сплоти Сърбия и да ѝ вдъхне вяра. Такъв беше и надписът на проявата – „ Сърбия на вярата “.
На три огромни антиправителствени митинга, състояли се този месец в столицата, стачкуващите желаеха оставката на президента и на двама високопоставени чиновници от сферата на сигурността. Те настояха и за лишаване на лицензите на две пропрезидентски малките екрани, поощряващи насилието и постоянно канещи наказани военнопрестъпници и други незаконни фигури, отбелязва Асошиейтед прес.

Опозиционните протестиращи упрекват Вучич, че е основал чувство в обществото за безизходност и ерес, които съгласно тях индиректно са съдействали за всеобщите убийства на 3 и 4 май, при които починаха 18 души, а 20 бяха ранени – забележителна част от тях бяха възпитаници, по които техен 13-годишен възпитаник откри пукотевица.

Вучич изрично отхвърля да носи отговорност за тези случаи и назова уредниците на опозиционните митинги „ лешояди “ и „ хиени “, които желаят да употребяват нещастията, с цел да дойдат на власт по силов път, а не с избори.

„ Те не са против насилието, те желаят главата ми “, сподели президентът.

Според анализатори задачата на свикването на контрапротеста е Вучич, който ръководи Сърбия от повече от десетилетие, държейки крепко властта, да засенчи по повсеместност опозиционните демонстрации.

Събитието ненапълно беше помрачено от нова рецесия в някогашната сръбска провинция Косово, където през вчерашния ден етнически сърби влязоха в конфликти с косовската полиция, заради което Вучич увеличи степента на бойна подготвеност на сръбската войска, отбелязва Асошиейтед прес.

Сред присъстващите бяха още унгарският външен министър Петер Сиярто и босненският сръбски водач Милорад Додик.

 

 

 

Етикети: Белградвучичмитинг
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР