Десетки хиляди българи се събраха на Роженските поляни във втория

...
Десетки хиляди българи се събраха на Роженските поляни във втория
Коментари Харесай

Хиляди гости усетиха магията на фолклора във втория ден от Роженския събор

Десетки хиляди българи се събраха на Роженските поляни във втория ден на Националния събор " Рожен 2019 ". В най-голямото фолклорно събитие на България вземат участие 3500 самодейци, а публиката се стича от целия свят.

Рожен, Сандански

Магията на българския фолклор втори ден владее планината. Рожен е България, споделят посетители и участници. Мнозина са облечени в национални носии, на всички места се веят български флагове.
Даниела Сиракова: Обичаме да пеем. Всичко за нас е същинско, родопско, обичаме си Родопите, за нас това е метод на живот, това е ария, това е благополучие, децата ни да отраснат тук, да не вървят в чужбина.
Много оживено е в етноселището, където се показват и традициите на българите отвън рамките на родината. Тук са банатски българи, хора от Западните околности, 150 бесарабски българи, пристигнали чак от Украйна.
Аня Константинова - бесарабска българка: Аз от дълго време мечтаех да дойда на Рожен, за пръв път съм тук и доста съм щастлива от това.Това беше моята фантазия. Александър Димитров от Босилеград: Тези ритми, тези танци, тази мелодия, носията, всичко по този начин подготвя за едно хубаво превозване.Светослава Кръстева - банатска българка: Виждаме толкоз доста разнообразни носии, толкоз доста разнообразни хора, песни танци, просто е прелестно. Идваме за пръв път, само че сме впечатлени.  Започна обичайният народен събор „ Рожен 2019 Започна обичайният народен събор „ Рожен 2019 "
Започна обичайният народен събор „ Рожен 2019 ". Над 3500 фолклорни реализатори и 80 самобитни майстори ще показват своето творчество до неделя...

За пръв път на Роженския събор беше и ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева.
Цвета Караянчева - ръководител на Народно събрание: Уникален събор,събор, който пази традициите, и който ни прави по-силни, тъй като тук се отваря сърцето и душата... Мисля че би трябвало да вземем образец от тук, с цел да бъдеме по-разумни, по-мъдри и по-обединени в името на България.
Много от посетителите на събора дойдоха с персоналните си коли. За да им припомнят, че би трябвало да са виновни водачи, от Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата " бяха обособили зона за пътна сигурност, която беше най-интересна за децата.
Иван Петков - Държавна организация " Безопасност на придвижването ": Показваме по какъв начин би трябвало да се пресича под формата на игри и занимания и се надяваме да се получи една последователност от по-големите към по-малките и назад.
За огромните имаше специфични очила, които образно посочваха какво се случва в случай че се кара след приложимост на алкохол.
 Караянчева: Роженският събор е доказателство, че българският дух е жив (СНИМКИ) Караянчева: Роженският събор е доказателство, че българският дух е жив (СНИМКИ)
Роженският събор е красноречиво доказателство, че българският дух е жив, съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева пред гостите на На...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР