Десетки дървета бяха изсечени в центъра на Добрич с решение

...
Десетки дървета бяха изсечени в центъра на Добрич с решение
Коментари Харесай

В Добрич недоволстват заради изсичането на липи в центъра

Десетки дървета бяха изсечени в центъра на Добрич с решение на локалната власт. Около 50 дълголетни липи бяха отстранени преди няколко дни. Това провокира вълна от отвращение измежду част от жителите, заяви Нова телевизия.

По думите на лесничея Стоян Стоянов са били изсечени 56 безусловно здрави дървета. " Нямаше проучване с уреди, като импулсен томограф. Липата е локален дървесен тип, доста резистентен. Изсечените дървета са 50-годишни, устояха теста на бурите, нямаше нито едно паднало дърво. Нямат никакъв проблем да са в градска среда ", изясни той.

За отбрана на дърветата е основан и предприемчив комитет, откъдето настояват, че изсичането им е незаконосъобразно. Причината - за изсичане на повече от 20 дървета била нужна оценка за влияние на околната среда, която в действителност липсвала.

Според ландшафтния проектант на Община Добрич Христо Даскалов обаче има огромен проблем с липите. " Още през 2020 година падна изцяло здрава 20-метрова липа. След проучване бе открито, че при ремонта на центъра през 2012 година са пресечени огромна част от корените на дърветата, а това ги дебалансира. Изготвих отчет и срещнах кмета със положението на липите ", разясни той.

Припомняме, че през 2019 година в Добрич още веднъж недоволстваха поради сеч на дървета по централната улица в града. Тогава изсичането на липите по тротоарите на " Св. св. Кирил и Методий " бе поради цялостния ремонт на улицата по план на общината. Кметът Йордан Йорданов обаче увери, че ще се засадят нови 20 в междублоковите пространства.
 Сеч на липи разгневи жителите на Добрич
Сеч на липи разгневи жителите на Добрич

Дърветата се отстраняват поради ремонт на тротоарите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР