Десетки бяха задържани по време на с кодовото име Автоджамбази“.

...
Десетки бяха задържани по време на с кодовото име Автоджамбази“.
Коментари Харесай

Удар срещу автомафията: Десетки задържани в спецоперация „Автоджамбази“


Десетки бяха арестувани по време на с кодовото име „ Автоджамбази “. Акцията се организира в разнообразни градове в цялата страна.

Тя стартира тъкмо в 7 ч. тази заран и продължава. Към 11 ч. арестуваните бяха 45. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че 35 души са разпознати като ръководители на разнообразни проведени незаконни групи.

През последните години автоджамбазите. Тенденциите също се трансформират – в последно време се крадат освен скъпи коли, а и евтини, в това число вид „ баничарки “.

Обикновено употребяват дребни устройства, които прихващат сигнала от истинския ключ на набелязания от тях автомобил – това е така наречен способ „ куфар “. Носи наименованието си от Германия и е прочут с това, че устройството с което се прихваща сигнал, може да се побере в дребен куфар.

Въпросните устройства се продават на черния пазар за към 60 000 лева и с тях кражбите стават за минути, прецизираха от прокуратурата.

„ Модерните устройства разрешават автокрадците да прихванат сигнала от ключа даже когато притежателят се намира вътре в жилището си и не подозира, че джамбазите дебнат пред вратата му “, акцентира представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Около 80% от откраднатите коли. Останалите се изнасят отвън страната.

По информация на bTV обект на акцията са и едни от най-известните автокрадци у нас, за които сме ви разказвали и преди. Сред тях Илиян Димитров-Бабичката, Светослав Петков-Лъвицата и Иван Янински-Шумахера. Всички те са арестувани по няколко пъти, а Шумахера е лежал и в пандиза.

През 2022 година година у нас са откраднати 1495 моторни транспортни средства, през 2021 година са били 1378.

Снимка: btvnovinite.bg


От полицията признаха, че, само че настояват, че и разкриваемостта е по-голяма. През миналата година са формирани 1223 досъдебни производства за обири на коли. Осъдени са 154 души, има единствено 1 оправдателна присъда.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР