Десетки българи стават жертви на сайтове фантоми. Измамените плащат за

...
Десетки българи стават жертви на сайтове фантоми. Измамените плащат за
Коментари Харесай

Внимавайте със сайтовете фантоми

Десетки българи стават жертви на уеб сайтове фантоми. Измамените заплащат за поръчки в интернет, а получават нищо. Зад предложенията за истински артикули на ниски цени, става известно, стоят търговци, регистрирани в екзотични страни.

Как работи лъжливата скица ревизира Георги Георгиев в рубриката „ На твоя страна” по Нова телевизия.

Организацията на измамите се оказва елементарна - зад сякаш европейски онлайн магазини се крият мними търговци, които мъчно могат да бъдат открити. Наша инспекция демонстрира, че уеб страниците фантоми са регистрирани най-често в Китай, Индия, Съединени американски щати и даже Панама. В множеството случаи контакти не са посочени или адресът за връзка не съществува.

Сайтовете фантоми живеят малко, означават специалисти. Те притеглят с нереално ниски цени и атрактивни обещания за истински артикули. Зад тях обаче се крият най-често китайски ментета или нискокачествена техника, които рядко доближават до потребителите. Ако това се случи, би трябвало да се заплащат спомагателни такси и мита, защото идвали от страни, за които не подозираме.

Преди да вършим поръчки онлайн, би трябвало да обърнем внимание на някои елементи. На първо място да забележим по какъв начин наподобява уеб страницата. При изработката на лъжливите проличава непрофесионализъм в графичното оформление. Не са посочени всички контакти с търговеца – адрес, телефон, имейл. Липсват и общи условия, както и място за писане на мнения от потребителите.

В такива случаи е значимо да вършим скрийншот за всяка закупена покупка. Така ще можем да претендираме за парите си назад най-малко пред банката, издала кредитната ни карта като спорен заплащането. Основанието може да бъде, че до покупка не се е стигнало.

Когато търговците са европейски, шансът да получим парите си назад при машинация е по-голям.

През предходната година са тествани съвсем 2900 онлайн търговци. Нарушения са открити при всяка десета инспекция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР