Десетилетният период на огромен растеж на китайската икономика най-накрая приключи“,

...
Десетилетният период на огромен растеж на китайската икономика най-накрая приключи“,
Коментари Харесай

Икономическата суперсила на Китай: Невиждан спад от ерата на Мао насам

„ Десетилетният интервал на голям напредък на китайската стопанска система най-сетне завърши “, написа Ручир Шарма в разбор за Financial Times.

Твърдението на вложителя и ръководител на Rockefeller International се базира на обстоятелството, че към този момент втората по величина стопанска система в света взе участие с по-малък дял в международния Брутният вътрешен продукт.

" Историческият поврат във възхода на Китай като икономическа суперсила е налице. Най-голямемият напредък през последния половин век може би е завършил ", добавя той.

В номинално отношение в долари - което съгласно Шарма е най-точният индикатор за относителната мощ на една стопанска система, делът на Китай в международния Брутният вътрешен продукт стартира да се намалява през 2022 година, защото през по-голямата част от годината работят строги ограничения за нулева конвергенция.

„ Въпреки упованията за внезапно възобновяване, делът на Китай ще спадне още повече през 2023 година

Това значи, че за две години ще се намали с 1,4 процентни пункта - спад, който не е следен от 60-те и 70-те години на предишния век, когато Мао Дзедун управлява една слаба стопанска система “, прибавя Шарма.

През 1990 година делът на Китай в международната стопанска система е по-малко от 2 %, само че до 2021 година той нараства до 18,4 %. Инвеститорът отбелязва, че такова бързо повишаване не е било следено.

" Спадът на Китай може да пренареди света ", споделя Шарма.

" От 90-те години на предишния век делът на страната в международния Брутният вътрешен продукт растеше основно за сметка на Европа и Япония, чиито дялове се задържаха повече или по-малко постоянни през последните две години. Дупката, оставена от Китай, беше запълнена основно от Съединени американски щати и други разрастващи се страни. "  

Анализаторът прибавя, че Индия, Индонезия, Мексико, Бразилия и Полша ще допринесат за половината от облагите на нововъзникващите пазари, като назовава това " изумителен знак за вероятни идни промени във властта ".   

Въпреки това, Пекин резервира задачата си за годишен напредък от 5% и чака да я реализира тази година. Прогнозата е подкрепена от Международния валутен фонд, който вижда 5,4% напредък за 2023 година

Но Шарма отхвърля потреблението на действителния растеж на Брутният вътрешен продукт като измерител, като споделя, че той оставя опция на китайските управляващи да поправят числата, с цел да дават отговор на техните вероятности и да прикриват опцията за спад.

Според него в номинално изражение в долари,  БВП на страната ще намалее през тази година за първи път от 1994 година насам.

Сред основните фактори са възходящата държавна интервенция в китайския бизнес, продължаващите дългови разтърсвания, по-бавната продуктивност, по-малкият брой служащи и загубата на задгранични вложители.

Независимо от това, китайският президент Си Дзинпин остава оптимист, като загатва за смяна на политиката по време на среща с президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

„ Независимо какво ще направи Си, делът на страната му в международната стопанска система евентуално ще понижава още повече в обозримото бъдеще ", планува Шарма.

" Светътвече е пост-китайски. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР