Десети ден на протести срещу пенсионната реформа на правителството във

Десети ден на протести срещу пенсионната реформа на правителството във ...

Стачката във Франция застрашава пътуванията за празниците.


Десети ден на протести срещу пенсионната реформа на правителството във Франция. Транспортът остава силно засегнат. Движи се един на всеки четири високоскоростни влака и три от всеки десет регионални. Стачката поставя под въпрос пътуванията за празниците в края на годината, тъй като са нужни дни за нормализиране на трафика.

© БГНЕС
Франция не помни стачка, опорочила коледните празници от 1986 г., когато влаковете спряха в цялата страна чак до 14 януари.

Премиерът Едуар Филип поиска до вторник железниците да изготвят транспортен план за Коледа, който да посочва кои влакове ще се движат за празника. Шефът на железниците призова за коледна пауза на стачката, но синдикатите веднага препратиха топката в полето на правителството.

Двойно са се увеличили инцидентите с велосипеди и електрически тротинетки в градовете поради липсата на опит сред многобройните потребители, които обикновено ползват липсващия сега градски транспорт. Търговците в центъра на Париж понасят нов удар след проявите на "жълтите жилетки".
Вероник Делма- управителка на магазин: Надяваме се приходите да се повишат, но засега краят му не се вижда.
Националната кръвна банка изпитва вече недостиг на кръв заради осуетени колективни и индивидуални дарителски акции.

Сред най-отявлените противници на пенсионната реформа в полза на обща точкова система са железничари, докери и певци в Парижката опера, които сега имат право на пълна пенсия много преди законовата средна възраст от 62 години.

Източник: bnt.bg