Десетгодишно дете с ревматоиден артрит изпада в кома, придружена с

...
Десетгодишно дете с ревматоиден артрит изпада в кома, придружена с
Коментари Харесай

Дете, изпаднало в рядко животозастрашаващо състояние, спасиха в „Св. Марина“ във Варна

Десетгодишно дете с ревматоиден артрит изпада в кома, съпроводена с непрекъснати гърчове. За по-малко от час се утежняват и всички хематологични индикатори. Следващите 48 часа са съдбовни за живота на младия пациент. Благодарение на чудесно квалифициран екип от Първа детска клиника с ДОИЛНН на УМБАЛ „ Света Марина “ - Варна, дребният пациент е нормализиран. Гърчовете са овладени, унищожителната автоимунна стихия е потисната и животът на детето е избавен, оповестяват от болничното заведение.

В лечебното заведение са били налични всички нужни лекарства и консумативи, а спомагателните потребности – навреме задоволени. Това за следващ път потвърждава високото качество на грижите за пациентите и професионализма на лекарите в най-голямата и високотехнологична болница в Североизточна България, показват от там.

В резултат на положените своевременни старания, както и на цялостния синхрон, уменията и съответните реакции на лекарите от мултидисциплинарния екип, детето възстановява независимото си дишане. На втория ден то възвръща съзнанието си и още веднъж е в прегръдките на своите родители, които не могат да скрият сълзите в очите си и не намират думи за признателност към екипа, избавил живота на детето им.

Синдромът на макрофагеална активация е рядко животозастрашаващо положение при деца с ревматоиден артрит със редовно начало, който води до разрушителна автоимунна реакция на организма.

В трите педиатрични клиники на УМБАЛ „ Света Марина “ ЕАД – Варна работят 38 лекари, 64 експерти по здравни грижи и санитари, от които 5 професори, 3 доценти, 2 основни асистенти, 15 асистенти и 13 ординатори. За интервала от 01.01.2022 година до 25.08.2022 година през Мултипрофилно незабавно поделение са минали 7 647 деца, от които са приети в болница 1 768.

От началото на годината досега през педиатричните клиники на УМБАЛ „ Света Марина “ ЕАД - Варна са минали 3 464 деца, от които 118 с Covid-19, 213 с онкологични и 317 с онкохематологични болести.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР