Десетгодишна абсолютна давност“. Това понятие са се разбрали да въведат

...
Десетгодишна абсолютна давност“. Това понятие са се разбрали да въведат
Коментари Харесай

Дълговете ни изчезват след 10 г. давност

Десетгодишна „ безспорна отминалост “. Това разбиране са се разбрали да вкарат ръководещите от ГЕРБ и НФСБ с общ законопроект за смяна на Закона за отговорностите и договорите. В момента законодателството в страната разрешава периодите да се възобновяват за 5 години всякога, когато  вземането е открито със правосъдно решение.

Така ръководещите пробват да реализират компромисно решение – от една страна България не e транспонирала европейската инструкция за персоналния банкрут, от друга – няма съгласие в ръководещата коалиция за законопроекта в тази посока, квалифициран и показан от НФСБ неотдавна.

В законопроекта се показва, че „ С приключването на десетгодишната отминалост, се погасяват всички вземания против физически лица, без значение от спирането ѝ, с изключение на в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено “.

В претекстовете към импортираните в Народното събрание ремонти се показва, че по този начин ще изчезне въпросът с „ безконечния дебитор “. Посочва се, че в този момент се водят производства 10, 15 и повече години, като от самото начало на длъжника се начисляват лихви. Също по този начин в законодателството е посочено, че задълженията се наследяват и след гибелта на длъжника.

Промените в Закона би трябвало да стартира да работи шест месеца след обнародването му в Държавен вестник. В показаната оценка на въздействието му липсват съответни разбори и калкулации за въздействието му, като са посочени общи оценки, взети от претекстовете нагоре.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР