Десетгодишен план за развитието на мрежите на "Булгартрансгаз" ЕАД за

...
Десетгодишен план за развитието на мрежите на "Булгартрансгаз" ЕАД за
Коментари Харесай

В КЕВР обсъдиха 10-годишен план за развитие на мрежите на Булгартрансгаз

Десетгодишен проект за развиването на мрежите на "Булгартрансгаз " ЕАД за интервала 2019 - 2028 година бе прегледан през днешния ден на публично разискване в Комисията за енергийно и водно контролиране.

В проекта е записано, че предпочитаните действия за развиване на инфраструктурата на "Булгартрансгаз " ЕАД за интервала 2019 - 2028 година са уголемение на газопреносната инфраструктура в сектора от българо-турската, както и до българо-сръбската граница. В него е записано още, че би трябвало да се поддържа механически изправна, надеждна и ефикасна съществена и спомагателна газова инфраструктура. За този интервал е планувано да се направи рационализация, рехабилитация и уголемение на газопреносните мрежи и уреди. Планира се още да се развие междусистемната съгласуваност. Предвидено и уголемение на потенциала за предпазване на природен газ.

В десетгодишния проект се планува в интервала 2019-2028 година да бъдат построени и въведени в употреба нови междусистемни газови връзки със прилежащи страни. Планира се през България да минават и основни трансгранични газопроводи, които ще се свържат със съществуващата газопреносна система на "Булгартрансгаз " ЕАД. С реализирането на проектите на сдружението газовата инфраструктура на България ще свърза общият европейски пазар на природен газ с пазарите в Каспийския район, Централна Азия, Близкия Изток, Източния средиземноморския басейн и Северна Африка. Като резултат ще бъдат обезпечени доставките на природен газ за страната и за района, като се основат действителни условия за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за и през България, обясниха от "Булгартрансгаз ".

В директна връзка с желанията за развиване на газовата инфраструктура в района са и проектите за уголемение на съществуващото газохранилище "Чирен ", както и модернизацията и рехабилитацията на газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз " ЕАД.
Реализирането на всички тези планове е взаимно обвързано, като цели да способства за успеваемостта и развиването на единната общоевропейска газова мрежа.

Приоритет в капиталовата активност на "Булгартрансгаз " ЕАД е построяването на нови газопроводни отклонения, посредством които се основават условия за ускорение на газификацията в страната със съответните стопански, обществени, екологични и други изгоди за месното население.

Очакваният резултат от осъществяването на сегашния проект е да увеличи качеството и размера на предлаганите от "Булгартрансгаз " ЕАД услуги, свързани с превозването и съхранението на природен газ и е в директна връзка с превръщането на България в важен районен газов център - хъб, в който се основават механически благоприятни условия за вход и излаз на потоци природен газ, постъпващи от разнородни източници и по нови направления.

Планът ще бъде признат на закрито съвещание КЕВР на 8 август.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР