Десетгодишен орел, родом от Финландия, загина от токов удар на

...
Десетгодишен орел, родом от Финландия, загина от токов удар на
Коментари Харесай

Рядък орел бе убит в Сърбия при мигрирането си от Африка СНИМКИ

Десетгодишен орел, родом от Финландия, почина от токов удар на железопътната линия Белград-Скопие в дефилето Грделичка, оповестиха от Обществото за отбрана и проучване на птиците в Сърбия.

Орелът, принадлежащ към рода Орел-риболовец, е заплашен тип, който не е гнездил в Сърбия от съвсем 100 години, до момента в който човеци от северните популации летят над нашите страни два пъти годишно, когато мигрират, написа скопският "Вечер ".


Финландия реагира в понеделник (16 ноември), когато осведоми сръбските орнитолози, че орел рибар, маркиран със сателитен предавател, евентуално е починал покрай село Божевица покрай Лесковац.

Финландците били разтревожени, когато забелязали, че сателитният предавател изпраща сигнал от едно място в продължение на три дни, който демонстрира, че орелът не се движи и че има проблеми. Те дали информация за придвижването и задържането на птицата на сътрудници от Обществото за отбрана и проучване на птиците на Сърбия, с цел да ревизират допустимо най-скоро какво се случва с орела.



Слободан Маркович, орнитолог от Обществото за отбрана и проучване на птици от Сърбия, отишъл на полето с вярата, че този случай няма да бъде прибавен към черната статистика за смъртността на птиците в региона.

„ Позицията на GPS, която получих от сътрудниците си, беше на интернационалната линия Коридор 10 Белград-Скопие-Солун, който се намира сред Южна Морава и село Божевица. Когато дойдох на място, за жалост можех да заключа, че птицата е мъртва. Корпусът, който е бил под далекопровода, ситуацията и измененията на тялото, демонстрират, че птицата е била убита от токов удар в контактната мрежа на железопътната линия. Орелът нямал никакъв късмет против тока от 25 000 волта ", изясни Маркович.

Убитият орел бил забелязан за първи път от птичи специалисти като единственото дете в гнездото на 26 юли 2010 година и бил маркиран с железен пръстен в северния финландски град Тервола. През идващите години той лети за Африка през есента и се завръща в родината си напролет. Този международен странник е пътувал до Африка и назад 10 пъти и сполучливо е преодолял доста провокации и рискове.



Милан Ружич, изпълнителен шеф на Обществото за отбрана и проучване на птиците в Сърбия, споделя, че е извънредно, че вместо да лети на юг към Турция и Близкия изток, орелът се насочил от Южна България на запад и по-късно се обърнал на север от Гевгелия. и стигна до дефилето Грделица.

„ Коридорите, през които се движат птиците, не са безвредни и ние, хората, сме виновни за смяната на обстановката към по-добро. Милиони небезопасени кули за транспорт на електрическа енергия чакат нови жертви. "Следователно, дружно с сътрудници от 7 страни, с финансовата помощ на Европейската комисия, стартирахме план, ориентиран към попречване на гибелта на птици по далекопроводи, употребявайки най-новите познания и механически решения ", сподели Ружич.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР