Десет родители в Старозагорска област са отказали да имунизират децата

...
Десет родители в Старозагорска област са отказали да имунизират децата
Коментари Харесай

От старозагорската РЗИ апелират за проглеждане спрямо ваксините

Десет родители в Старозагорска област са отказали да ваксинират децата си през предходната година и са санкционирани. През тази отводи от имунизация са заявили трима родители, а актовете им за налагане на глоба са в развой на обработка, оповестиха от Регионалната здравна ревизия (РЗИ).
Антиваксърите не са от малцинствени групи, а от прослойките на високо интелигентните хора . Според шефа на инспекцията доктор Златина Нанева тази каста е рискова, тъй като " основават дупка в публичния имунитет ".
Въпреки че преди да се стигне до налагане на санкции, с родителите се беседва, коментира им се смисъла на имунизациите и какви са вероятните последствия от нежеланието им да ваксинират децата " има родители, които изрично отхвърлят, а други се отхвърлят от реимунизации, защото имат отрицателна настройка към избрани ваксини ” , изясни доктор Таня Перчемлиева, шеф на дирекция " Надзор на заразните заболявания ".
Децата в региона, които не са ваксинирани, са сред 4 и 5 на 100. Една част от тях са в чужбина, други са с краткотрайни или трайни противопоказания за използване на ваксина.
Към момента в Старозагорска област няма случаи на морбили , само че епидемията от 2009 - 2010 година в региона и записаните случаи в прилежащите Пловдивска и Бургаска са мотив от здравната ревизия да молят за превантивни ограничения против инфекциозното заболяване. Мобилността на работещите хора и набиращият скорост летен туристически сезон, в който в страната идват и доста чужденци, са причина за бързо разпространяване на инфекцията.
Особено внимание от инспекцията обърнаха на няколко групи от популацията:
1. Майките, чиито деца не са ваксинирани, да се съветват и да подхващат нужните ограничения.
2. Бременните дами и майките с дребни деца да да лимитират пътувания до области със случаи на морбили.
3. Представителите на бизнеса, наели задгранични служащи за летния сезон да създадат проучвания за имунния статус на чиновниците си.
От РЗИ - Стара Загора, приканват кметовете да подкрепят здравните служби при установени случаи на заболели. Здравните експерти в лечебните заведения наложително да работят с маски.
933 са записаните случаи на морбили в страната на територията на 11 области към края на май . В прилежащите Румъния, Северна Македония и Сърбия, както и в страни от Европейския съюз, разпространяването на инфекцията е доста интензивно. През първото четиримесечие на 2019-а в северната ни съседка са регистрирани 1027 случая, 4 от които са с летален излаз, в Северна Македония при 1081 случая има 3-ма умряли, а в Сърбия при 5790 случая - 15 умряли. Най-много случаи на морбили в Европа са регистрирани в Украйна - 45 147 със 17 летални изхода.
Морбили е остро протичащо и мощно заразно инфекциозно заболяване, причиняващо се от вирус, което се характеризира с висока температура, хрема, кашлица, зачервяване на очите и разпространяващ се кожен обрив. Вирусната зараза при морбили визира най-вече дихателната система и се появява обрив със зачервяване на кожата - зад ушите, по лицето и надолу по тялото. Причинява се от морбили вирус, който се популяризира елементарно и се предава по въздушно-капков път.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР