Десет неправителствени организации обединиха позицията си в писмо, с което

...
Десет неправителствени организации обединиха позицията си в писмо, с което
Коментари Харесай

Десет организации видяха смразяващ ефект в поправките за "тримата големи"

Десет неправителствени организации сплотиха позицията си в писмо, с което показват терзанията си от препоръчаните предходната седмица промени в Наказателно-процесуалния кодекс. (Пълния текст на писмото - тук).

Предложенията за законодателни промени и потребността от тях бяха обсъждани и предстоящи през последните няколко месеца. Те бяха показани предходната седмица от министъра на правораздаването Данаил Кирилов на крълга маса.

С измененията се вкарва процедура за краткотрайно премахване и предварително преустановяване на пълномощията на така наречен " трима огромни " в правосъдната власт – ръководителите на Върховния касационен съд и Върховен административен съд (ВАС) и основния прокурор.

При представянето на законопроекта в Министерството на правораздаването се оказа, че доста от присъстващите въобще не са осведомени с предложенията и настояха за още едно разискване – на 24 юни. Предложенията за промени срещнаха рецензия още по време на кръглата маса, въпреки и " на пръв прочит ".

Писмото е адресирано до Комитета на министрите към Съвета на Европа, Венецианската комисия за народна власт посредством право и Европейската комисия.

В писмото неправителствените организации пишат, че законопроектът в този му тип не обезпечава без значение следствие на основния прокурор, където е същинският проблем, само че пък слага под риск независимостта на съдилищата и дава варианти за напън върху ръководителите на висшите съдилища.

Юристите показват, че в края на 2015 година нужната конституционна промяна е била сведена до частични позитивни промени, които не са обезпечили действителна самостоятелност на съда и действителна отчетност на прокуратурата.

" Изразеното поощрение за продължение на промяната не беше последвано от съответни ограничения. Напротив, през последните години бяха признати законодателни решения за дисциплинарна и наказателна отговорност и премахване на съдии от служба по предложение на прокуратурата с безпроблемното утвърждение на съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), които нескривано целят вцепеняващ резултат и слагат съдиите в спомагателна взаимозависимост от прокуратуратa ", настояват неправителствените организации в писмото.

Освен това показват, че нуждата от въвеждане на самостоятелен механизъм за следствие и търсене на наказателна отговорност при положение на закононарушение, осъществено от основния прокурор, е наложителна генерална мярка в осъществяване на решението на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) по делото " Колеви против България " от 2009 година Основната констатация на решението е, че в България липсват гаранции за дейно следствие на закононарушение, осъществено от основния прокурор.

В писмото се напомня и че в последния отчет на Комитета на министрите от март 2019 година се отбелязва, че макар засиленото наблюдаване на осъществяването на това решение, българското държавно управление към този момент 10 години не е предложило съответни ограничения.

" От няколко месеца ставаме очевидци на лансиране на концепцията за въвеждане на спомагателен механизъм за дълготрайно премахване от служба на ръководителите на висшите съдилища по предложение на прокурор или на министър ", допълват организациите в писмото и вършат обстоен разбор на предложенията за промени на министър Кирилов.

По-рано предходната седмица Данаил Кирилов съобщи, че ще подаде оставка от поста, аĸo eвpoнaблюдeниeтo въpxy пpaвocъдиeтo и вътpeшния ред нe oтпaднe дo ĸpaя нa мaндaтa нa ĸoмиcиятa " Юнĸep ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР