Десет мирни граждани бяха убити, а поне 46 са ранени

...
Десет мирни граждани бяха убити, а поне 46 са ранени
Коментари Харесай

Десет цивилни са убити, а най-малко 46 - ранени при бомбардировки на Николаев

Десет мирни жители бяха убити, а най-малко 46 са ранени при бомбардировки на град Николаев, заяви кметът на украинския град Олександър Сенкевич, представен от Франс прес.

При първи въздушен удар на съветската войска в ранните часове е умрял един човек и са били ранени петима, двама от които - тежко. При втори удар са починали още девет души и са били ранени 41, посочи кметът във видеопослание, допълвайки, че броят на жертвите може да нарасне. Сенкевич твърди, че съветската войска е употребила касетъчни муниции.

В неделя при офанзиви на съветските сили против Николаев и град Очаков са били убити осем и ранени 34 души, заяви украинската прокуратура.

Украинското държавно управление твърди, че от началото на съветската инвазия на 24 февруари в Украйна са били убити 18 публицисти, съобщи Асошиейтед прес. Украинското министерство на културата и информацията заяви в изказване в обществените мрежи през вчерашния ден, че всеки от тези случаи, както и други закононарушения против представители на медиите, ще се проверяват.

Според ведомството още 13 публицисти са били ранени, осем са били отвлечени или взети за заложници, а трима към момента са в неопределеност. Министерството означи, че обект на закононарушения са станали публицисти от 11 страни, включително - Украйна.

Губернаторът на Луганска област Серхий Гайдай съобщи, че съветските сили приготвят масирана офанзива против украинските войски в тази област в Източна Украйна.

Виждаме, че военна техника идва от разнообразни направления, че те (руснаците) докарват хора, докарват и гориво. Разбираме, че се готвят за масирана офанзива, изясни той. Бомбардировките стават все по-интензивни, добави Гайдай.

Губернаторът прикани жителите на региона да го изоставен. " Не се колебайте, апелирам ви. Днес бяха евакуирани хиляда души. Моля ви, не чакайте къщите ви да бъдат бомбардирани ".

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук сподели, че през вчерашния ден от обсадения пристанищен град Мариупол са били изведени 1550 цивилни. Общо 2405 души са били евакуирани по филантропичния кулоар от Мариупол до град Запорожие, като 1553-ма от тях са били от региона на пристанищния град.

На този декор съветското министерство на защитата заяви, че украинските военни минират пътища в северна и в източна посока в Харковска област, с цел да попречат на мирните поданици да стигнат до Русия, съобщи ТАСС. Агенцията се базира на началника на националния център за ръководство на защитата на Русия генерал-полковник Михаил Мизинцев.

Русия е прeпозиционирала към две трети от силите си от региона на Киев, като огромна част от тях са се изтеглили в Беларус, където се чака да бъдат преоборудвани, след което да бъдат пренасочени към други елементи на Украйна, съобщи почитан чиновник на защитата на Съединени американски щати, съобщи Ройтерс.

През уикенда Украйна съобщи, че силите ѝ са си върнали всички региони към Киев, като твърди, че има цялостен надзор над столицата за първи път от началото на нашествието на Русия.

Американският чиновник, поискал да резервира анонимност, съобщи пред кореспонденти, че съгласно оценките на Съединени американски щати преди изтеглянето към Киев са били дислоцирани малко под 20 батальонни тактически групи. Това е по-малко от една шеста от батальонните тактически групи, които Кремъл употребява за нашествието.

" По наши оценки голямото болшинство от над 125-те батальонни тактически групи, които руснаците използваха в тази инвазия, към момента се намират в Украйна ", съобщи служителят.

Той пресметна, че съветските сили, които се изтеглят от покрайнините на Киев, евентуално ще бъдат пренасочени към Източна Украйна, само че това към момента не е доказано.

" Продължаваме да считаме, че те ще бъдат преоборудвани, снабдени още веднъж, може би даже подсилени с спомагателна жива мощ, и по-късно ще бъдат изпратени назад в Украйна, с цел да продължат да се бият ", сподели служителят.

Украинският президент Володимир Зеленски ще приказва на днешното съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, отдадено на Украйна, на което се чака да бъдат разисквани основно събитията в украинския град Буча. Това разгласи в Туитър английската дипломатическа задача в интернационалната организация, която ръководи този месец Съвета, съобщи Франс прес.

Мисията не посочи дали обръщението на Зеленски посредством видеовръзка ще бъде директно или ще е записано авансово.

Постоянният представител на Англия в Организация на обединените нации Барбара Удуърд заяви през вчерашния ден, че на днешното съвещание ще бъдат разисквани доказателства за военни закононарушения, осъществени на територията на Украйна, включително в Буча. " Ще използваме председателството си на Съвета за сигурност, с цел да осигурим бистрота, отговорност и правдивост ", сподели тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР