Десет големи археологически открития, направени през миналия век, са от

...
Десет големи археологически открития, направени през миналия век, са от
Коментари Харесай

Топ 10 открития на XX век отнасящи се за Библията

Десет огромни археологически открития, направени през предишния век, са от изключителна значителност за схващане на Библейския свят, защото са свързани с основни древен събития. Десетте открития илюстрират избрани моменти и нови обстоятелства за Библията, нейният свят и персони, като всичко това е станало допустимо с помощта на усърдните археологически проучвания.

Независимо от това, идентифицирането на тези открития е обвързвано с продължаващата работа на археолози и учени в Близкия изток, в това число източно-средиземноморските Египет, Израел, Йордания, Сирия, Ливан, Турция, Ирак и Иран. Не би трябвало да забравяме, че единствените нови обстоятелства за Библията и света, в който са се случвали тези събития и са живяли съответните персони, могат да доближат до нас единствено като резултат от археологическите проучвания. Търсенето на истината за предишното и последващите открития са постоянно предмет на случайността, тъй че във всеки един миг е допустимо да се доближи до обстоятелства за някоя библейска фигура или събитие в предишното посредством възобновяване на текст, надпис или светиня от древността.

Двадесети век е белязан от следните велики открития:

Свитъците на Мъртво море

Открити през 1947 година в пещерите в региона на Камран от овчари бедуини, те съставляват свитъци или елементи от свитъци и фрагменти от всички книги от Староеврейската библия. Тези документи, написани на иврит, хвърлят светлина към текстовата история на Библията и средата, в която се е зародило християнството в Палестина.

Надпис от вкъщи на цар Давид

Откритият строшен откъс от базалтов камък през 1993 година съставлява в действителност част от огромен колосален надпис, висок към 32 см и 22 см в най-голямата му широчина. Оказва се, че фрагментът загатва династията на цар Давид, " домът на Давид ", което е първото споменаване на Давид отвън Библията.

Свитъкът в амулет

Открития през 1979 година сребърен талисман датира от края на 7-ия или началото на 6-ти век прочие Хр. носи надпис, сходен на молитва и цитиращ името на Бог.

Лодката на Галилей

Откритието е направено през 1985-86 година в Галилеево море и след консервация и задълбочено проучване на откритите в нея фрагменти от керамични съдове, а също по този начин и на техниката на построяването й, остава без подозрение, че това е античната лодка на Галилей.

Барух Була (BARUCH BULLA)

Това е древноеврейски щемпел, наименуван „ bulla ”, за който се счита, че е принадлежал на Барух, писарят на пророка Йеремия.

Костницата на Каяфа (CAIAPHAS)

През 1990 година в Йерусалимската тиха гора е открита антична богато инкрустирана костница, за която се счита, че съдържа костите на Каяфа, пред който Исус е доведен за разпит.

Древният надпис за Пилат Понтийски

Това изобретение, направено през 1961 година, съставлява надпис, който потвърждава историческото битие на Пилат Понтийски, петия властник на Римска Юдея, по чието разпореждане Исус е бил разпънат на кръст.

Древният надпис за Екрон

Откритият през 1993 година надпис в опустошен храм в Тел Микне в Израел, е археологическо доказателство за съществуването на библейския Екрон и носи имената на петима от неговите царе.

Олтарът в планината Ебъл

Счита се, че това изобретение съставлява олтар, който Исаия е построил по заповед на Моисей под връх Ебъл.

Древният град Угарит (Ugarit)

Значимостта на това изобретение е обвързвана освен с възобновяване на богатия, вселенски център Угарит, неговата архитектура и артефакти, само че и с клиновидните плочи с надписи на античен език, които ни разрешават да вникнем в културата и религията на античен Ханаан.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР