Десет екипа от спасителни кучета тренират усилено, за да се

...
Десет екипа от спасителни кучета тренират усилено, за да се
Коментари Харесай

Българската група за спасяване с кучета разчита много на доброволци

Десет екипа от избавителни кучета упражняват интензивно, с цел да се приготвят за лавини, изгубени туристи и още по-лошо в скалистите планински региони на България, описват от от Voice of America (VOA).

Недостатъчно финансираната избавителна работа зависи от всеотдайни доброволци, които живеят с кучетата си и разчитат на личните си запаси, като си вземат отпуск от ежедневната си работа. Тъй като избавителните транспортни средства са нищожни, спасителите споделят, че кучетата играят значима роля в подпомагането на хората да бъдат свалени от сложен терен.

" Всеки един лидер единствено като си огледа кучето, единствено като го чуе метода по който изкимтява или излайва, безусловно влиза в главата на кучето и схваща какво сега мисли.
Усеща една връзка, която е мъчно да бъде разказана ", споделя планинският избавител Атанас Уков.

" Човек вътре, фигурант, особено подготвен човек, който знае по какъв начин да посрещне кучето, по какъв начин да разчита неговото държание, по какъв начин да го награди в следствие, тъй че то да продължи да желае да го прави и то не по какъв начин да е, а с огромно предпочитание. Има голямо значение кой ще бъде вътре в групата, може би това е най-важният фигурант в цялото занимание. Този човек би трябвало да бъде извънредно осведомен с държанието на кучето, по какъв начин да го посрещне, по какъв начин да го награди, с цел да можем да поддържаме висока неговата мотивация за работа ", споделя той.

В такива стресови обстановки, каквито са бедствията и лавините и всичко, за което образоваме нашите кучета, държанието на кучето би трябвало да бъде оптимално разчетено от лидера.  Понякога миризмата е по-слаба, кучето се колебае. Не маркира по най-убедителния метод - тогава идва ролята на лидера да разчете неговото държание, да разбере, че там в действителност му мирише и там има някаква човешка миризма и би трябвало да бъде тествана.

Най-много кучета има в региона на Банско, споделя Сергей Цветков. " Там имаме пет кучета в Банско, две кучета в Разлог и две в Добринище. Там са най-вече кучетата, не тъй като е зимен курорт, а тъй като е там региона на Пирин е най- лавиноопасен ", добавя той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР