Десет дни след смъртта на Алексей Навални в затвора -

...
Десет дни след смъртта на Алексей Навални в затвора -
Коментари Харесай

Русия заплашва дисидента Олег Орлов с 3 г. затвор заради антивоенна статия

Десет дни след гибелта на Алексей Навални в пандиза - Русия се готви да лиши от независимост за 3 години още един от най-изтъкнатите дисиденти от руско време Олег Орлов.

Орлов е един от първите деятели на фонда " Мемориал ", учреден от Андрей Сахаров и Лев Пономарьов в края на 90-те за отбрана правата на жертвите на комунистическия режим.

През 2022 година, няколко месеца след съветската военна инвазия в Украйна, Олег Орлов разгласява публикация, озаглавена " Искаха фашизъм - получиха го ".

В нея той подлага на критика освен Кремъл за кървавата война, само че и обществото, което толерира връщането към тоталитарния режим и превръщането на Русия във фашистка страна - " на половина феодализъм, на половина държавен капитализъм, напълно пронизан от корупция ".

" Маса хора тъгуваха по Империята, по " мощната ръка ", по митичния Сталин. Тези хора бяха както " по върховете " - измежду " ръководещите елити ", служители, силоваци, депутати, шефове на държавни предприятия, " олигарси " - по този начин и " в низините ", измежду най-бедните хора. Едните имаха коли Maybach, имения и яхти, а другите нямаха вътрешна тоалетна в домовете си. Но всички те са безправни в самодържавната путинска система ", написа Орлов в своята обява.

През март 2023 година 70-годишният правозащитник е даден под съд за " повторна дискредитация на армията ".

Първото му " нарушаване " е записано още след началото на нашествието в Украйна, когато той излиза на независим митинг в Москва и издига афиш с думите " Полуделият Путин тласка света към нуклеарна война ". Тогава входната врата на жилището му е надраскана с надпис " Z ", " Колаборатор " и " Ще приключим войната ".

В поддръжка за дисидента се изрича и писателят Джонатан Лител (автор на романа за нацизма " Доброжелателните " ), който споделя, че " хора като Олег Орлов се борят не за тази Русия, която съществува през днешния ден, а за тази, каквато би трябвало да бъде ".

Орлов употребява всяко съвещание на съда по делото против него, с цел да припомня на съветските медии за дългия лист с демократи и опозиционни водачи, вкарани в пандиза поради рецензия против Владимир Путин.

Много от тях като Владимир Кара-Мурза, Алексей Горинов, Александра Скочиленко, Игор Баришников са подложени на тенденциозен тормоз и не получават здравна помощ, до момента в който здравето им се унищожава непоправимо - сходно на Алексей Навални.

През есента на 2023 година съдът в Москва взема решение да наложи парична санкция на Олег Орлов в размер на 150 000 рубли (около 3000 лева.). Прокуратурата обаче апелира, като твърди, че той би трябвало да лежи в пандиза за " подклаждане на идеологическа омраза и злоба ".

По време на процеса, държавното обвиняване даже желае да се организира психиатрична експертиза на Орлов, " с цел да се проучва държанието му " и " поради обостреното възприятие за правдивост, неявяване на инстинкт за самозапазване и театралничене пред жителите ".

Орлов упорства да бъде напълно оневинен, тъй като обвиняването против него нарушава даже Конституцията на Русия.

Тогава той декларира пред съдията, че не се разкайва нито за присъединяване си в антивоенни митинги, нито за публикацията си, в която съпоставя режима на Путин с фашистка тирания.

" Днес понятието " национализъм " е компрометирано. В очите на голям брой хора съветският национализъм е станал синоним на империализма. Но за мен и за доста мои другари това не е по този начин. Според мен, преди всичко патриотизмът не е горделивост от страната, а парещ позор за закононарушенията, която се правят от нейно име ", споделя той.

" Според мен, хората, които обичат родината си, не може да не се замислят за това, което се случва с страната, с която те усещат неразривна връзка. Не може да не размишляват за своята отговорност за протичащото се. И не могат да не се пробват да споделят мислите си с другите. А от време на време за това се постанова да се заплати избрана цена ", споделя още Олег Орлов.

Съдът връща делото в прокуратурата, която стартира наново следствие и още веднъж внася обвиняването против него. Сега Олег Орлов е застрашен от дейно наказване от 2 години и 11 месеца.

На последното съвещание в понеделник Орлов е донесъл книгата на Франц Кафка " Процесът " и демонстративно я чете пред правосъдния състав.
·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР