Десет браншови организации в животновъдството изпратиха обща декларация до служебния

...
Десет браншови организации в животновъдството изпратиха обща декларация до служебния
Коментари Харесай

Животновъди искат оставката на шефа на БАБХ заради ВетИС

Десет браншови организации в отглеждането на животни изпратиха обща декларация до служебния министър на земеделието Явор Гечев, в която желаят оставката на изпълнителния шеф на Агенцията по храните - проф. Христо Даскалов.

Причината е, че системата " ВетИС ", в която се разпознават всички селскостопански животни, към момента не работи, макар че хакерската офанзива, която я блокира, бе осъществена при започване на август.

" Има седем дневен период, в който едно теле би трябвало да бъде заприходено, а това към този момент месец не може да се направи и блокира работата ни " - бе едно от недоволствата на земеделците.

Без " ВетИС " фермерите са като с вързани ръце и съгласно тях БАБХ - в лицето на нейния ръководител - проф. Христо Даскалов - би трябвало си понесе отговорността.

Животновъдите имат и още едно искане - те упорстват финансовата помощ, която се отпуска поради войната в Украйна, да им бъде изплатена при започване на октомври.

Става дума за 426 милиона лв. държавна помощ за земеделците за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние от съветската експанзия против Украйна. От Фонд " Земеделие " са взели решение, че ще одобряват заявки за помощта от 1-ви до 23-и септември, а ще платят парите до 21-ви октомври. Фермерите обаче упорстват да получат изключителната помощ до 2-ри октомври.

Парите са им нужни, тъй като те сега правят подготовка за новата стопанска година и с тях желаят да закупят фуража за животните. Ако парите закъснеят, ще бъдат безсмислени, считат животновъдите. Те предизвестяват, че са под огромно напрежение и че в случай че настояванията им бъдат подценени, ще излязат да стачкуват по автомагистралите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР