Десет банки бяха изключени поради минали нарушения на антитръстовите правила

...
Десет банки бяха изключени поради минали нарушения на антитръстовите правила
Коментари Харесай

ЕС не допусна 10 банки да продават облигации по фонда за възстановяване

Десет банки бяха изключени заради минали нарушавания на антитръстовите правила от продажбите на синдикирания дълг на Европейския съюз, който е в поддръжка на фонда за възобновяване от COVID-19 на стойност 800 милиарда евро (969 милиарда долара), написа Блумбърг.

Ето какво значи този ход за продажбите на задължения в Европейски Съюз, пазарите на облигации и засегнатите банки, изяснява „ Ройтерс “.

Забраната се отнася за банки от всички краища на света: американските JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc., Bank of America Corp., английските Barclays Plc и NatWest Group Plc. В континентална Европа са наранени Deutsche Bank AG, Natixis SA, Credit Agricole SA и UniCredit SpA. Към тях е добавена и японската Nomura Holdings Inc.

Всички банки са отказали коментар. Всички са в листата от 39 първоначални дилъри, виновни за ръководството на продажбите на дълг за блока и ръководството на търговията с задължения на вторичния пазар. Много от тях са главните европейски банки на пазара на облигации в обществения сектор; седем са измежду топ 10 по облаги от продажби на синдикиран дълг на този пазар от 2020 година насам, съгласно Dealogic.

Забраната се отнася до заемодатели, за които е открито, че са част от три картела през последните три години. При един от тях редица банки бяха санкционирани за интервенция на валутните спот пазари сред 2007 година и 2013 година При втория редица банки се бяха споразумели за търговски тактики и ценообразуване за облигации в обществения бранш сред 2010 година и 2015 година - дълг, издаден от свързани с държавното управление институции. Третият картел бе на търговци в разнообразни банки на първичния и вторичния пазар за европейски държавни облигации.

Изключването от продажбите на синдикиран дълг, където капиталови банки се наемат от емитент, с цел да продават дълг непосредствено на крайни вложители, значи загуба на доходоносни такси. Банките са прибрали 20 млн. евро – 0.1% от 20-те милиарда евро - такси от дебютната издаване на дълг във вторник, съгласно изчисленията на „ Ройтерс “.

Таксите варират според от падежа на дълга; колкото по-дълга е облигацията, толкоз по-високи са таксите. Средно таксите за всички падежи за останалите 60 милиарда евро от тазгодишното издаване на дълготраен дълг би се трансформирало в пул от още 66 милиона евро, в случай че целият този дълг би трябвало да бъде синдикиран, съгласно данните на „ Ройтерс “. Като се има поради, че ще бъде разграничен сред всички участващи банки, това е релативно дребна сума спрямо 224-те милиона щатски $, които единствено JPMorgan събра от синдикирани европейски продажби на дълг в обществения бранш от началото на 2020 година насам, съгласно Dealogic.

Европейски Съюз заплаща и по-малки такси за дълга на своя фонд за възобновяване от европейските суверенни страни. Понастоящем обаче блокът емитира целия си дълг посредством синдикации и ще разчита на тях доста по-силно от страните, даже откакто търговете започват през септември, което значи, че това е източник на такси, който банките няма да желаят да пропуснат.

Изключването значи също, че по-малките заемодатели могат да видят увеличение на своя дял от таксите.

За момента няма завършек на възбраната. Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан съобщи, че комисията ще преглежда информация, предоставена от банките, за това по какъв начин те се оправят с проблемите " допустимо най-бързо ".

Източници са декларирали пред „ Ройтерс “, че някои банки към този момент са подали информация, а останалите се чака да го създадат в най-скоро време. Това може да значи, че някои от неразрешените банки могат да получат зелена светлина да се причислят към продажбите на облигации, споделиха източниците. Един от тях чака най-малко няколко от банките да бъдат наново признати до септември, когато стартират търговете в Европейски Съюз.

Изкупуването на облигации от ЕЦБ засегна част от ликвидността на пазарите с закрепен приход на блока. Ликвидността има значение за вложителите като улеснява и прави по-евтино сключването на покупко-продажби. Таксите за синдикиране са основен фактор, който стимулира банките да вземат участие в търгове, които са доста по-малко доходоносни, само че от решаващо значение за поддържане на ликвидността.

През последните години европейските държавни управления изгубиха първоначални дилъри, защото банките решиха, че бизнесът не е задоволително печеливш. Ако останат по-малко огромни банки, които да поддържат синдикациите, това би могло да съставлява риск за Европейски Съюз.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР