Депутатите захващат Закона за личната помощНа пленарното заседание в четвъртък

...
Депутатите захващат Закона за личната помощНа пленарното заседание в четвъртък
Коментари Харесай

Депутатите захващат Закона за личната помощ

Депутатите захващат Закона за персоналната помощ
На пленарното съвещание в четвъртък Народното събрание стартира работа по второ четене на напълно новия Закон за персоналната помощ, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Заедно с към този момент признатия Закон за хората с увреждания, Законът за персоналната помощ е в отговор на дългите митинги на майките на деца с увреждания от самодейността „ Системата ни убива “, които от месеци упорстват за дълбока промяна в обществената сфера.

Миналата седмица по някои от текстовете породи напрежение откакто майките още веднъж оповестиха протестна подготвеност, тъй като останаха недоволни от гласуването на второ четене на закона, което се организира в обществената парламентарна комисия. Те даже написаха отворено писмо, адресирано до редица институции, в което оповестиха, че е в законопроекта има замяна на текстове без да бъде обезпечен нужният финансов запас. Омбудсманът Мая Манолова пък заплаши да сезира Конституционният съд. Стигна се даже до незабавна среща при премиера, което тушира напрежението, а противоречивите текстове бяха прегласувани в комисия.

Законопроектът има за цел, посредством обезпечаване на съответна персонална помощ, да се подкрепят хората с увреждания да упражняват главните си права, да водят самостоятелен живот, да имат свободен достъп до разнообразни услуги и действия. Проектът предлага механизъм за даване на персонална помощ, който да обезпечи нейната резистентност и финансиране, основаващ се на самостоятелна оценка на потребностите, както и на единни критерии за включване в този механизъм. Чрез него се дава опция на потребителите на персонален помощник да избират какъв да е той, както и да дефинират по кое време и по какъв начин ще им бъде предоставяна тази услуга. Т.е. ползвателят на персонална помощ взе участие в избора на асистентите, които могат да бъдат повече от един, според от неговите потребности. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР