Депутатите в Того одобриха нова конституция в понеделник, се казва

...
Депутатите в Того одобриха нова конституция в понеделник, се казва
Коментари Харесай

Политически страсти бушуват в Того заради промени в конституцията

Депутатите в Того утвърдиха нова конституция в понеделник, се споделя в материал, разгласява в уеб страницата на телевизия „ Франс 24 “. Целта на конституционната промяна е промяна на президентския режим на  ръководство в страната с парламентарен. Освен това Народното събрание ще разполага с пълномощието да избира президента на дребната страна в Западна Африка.

Президентът ще се избира „ без диспути “ от депутатите, а не от всички жители, „ за период от шест години “, се споделя в новата конституция. Новата конституция бе утвърдена по-малко от месец преди парламентарните избори в Того, планувани за 20 април).

Агенция Франс Прес отбелязва, че към момента не е ясно дали новият парламентарен текст, който бе утвърден от депутатите с 89 гласа „ за “ (срещу един глас „ срещу “ и един „ въздържал се “), ще влезе в действие. Досега продължителността на мандата на президента на Того беше пет години. Промяната в конституцията бе препоръчана от група депутати, по-голямата част от които са представители на ръководещата партия „ Съюз за Републиката “. Опозицията в Того, която бойкотира последните парламентарни избори през 2018 година и която съобщи, че е имало нередности при преброяването на гласовете, е едва показана в националния парламент.

Новата конституция планува основаването на поста „ ръководител на министерския съвет “, който ще разполага с „ цялостни пълномощия и власт да управлява държавните каузи и да бъде държан виновен за това “.

Председателят на министерския съвет ще е „ водачът на партията или водачът на разполагащата с болшинство коалиция от партии след парламентарните избори. Мандатът на премиера е шест години “, се споделя в новата конституция.

„ Правомощията на президента на процедура се изземат в интерес на ръководителя на министерския съвет, който ще стане представителят на Того във външния свят и който ще ръководи страната във всекидневните каузи “, съобщи Чичао Чалим, ръководител на парламентарната комисия по конституционните въпроси.

Франс прес отбелязва, че опозицията в Того е обезпокоена от опцията Фор Гнасингбе да стане министър председател и да остане на власт за неопределен срок, защото в новия парламентарен текст не се споделя нищо за това дали има ограничаване за броя на премиерските мандати.

Последната огромна конституционна смяна в Того датира от 1992 година, отбелязва Агенция Франс Прес.

Франс прес напомня, че през 2019 година депутатите в Того внесоха корекции в конституцията, с цел да вкарат ограничаване за президентските мандати, а точно – че един и същи човек може да е единствено два мандата президент. Не бе обаче планувано тези конституционни правила да се ползват обратно във времето и за президента Фор Гнасингбе (който е на власт от 2005 г.) остана опцията да бъде още два мандата президент. През 2005 година той стана правоприемник на президентския пост на татко си, военачалник Гнасингбе Еядема, който взе властта с прелом преди повече от 50 години. Агенция Ройтерс също обръща внимание на конституционната промяна в Того. Агенцията се концентрира върху обстоятелството, че новата конституция вкарва еднократен президентски мандат от шест години. Предвид обстоятелството, че следващата година в Того се възнамерява произвеждането на президентски избори, Ройтерс предвижда, че конституционните промени могат да дадат опция на Фор Гнасингбе да остане с една година повече на власт, в случай че бъде избран отново за президент, в сравнение с по досегашната конституция.

„ Това е следващата подготовка на парламентарен прелом от един монархически режим, който държи ориста на страната за пленник съвсем 60 години “, съобщи опозиционната партия „ Демократични сили на Републиката “ по отношение на конституционната промяна.

Ройтерс отбелязва, че през последните години в няколко африкански страни, измежду които Централноафриканската република, Руанда, Конго, Кот д‘Ивоар и Гвинея, са били прокарани конституционни и други законови промени, с които е била дадена опция на президентите на тези страни да останат повече време на власт.

Освен това, напомня организацията, в региона на Западна и Централна Африка бяха осъществени осем военни преврата през последните три години.

Полицейското принуждение против политически стачкуващи е нещо особено за ръководството на Фор Гнасингбе, както беше и по времето на татко му, отбелязва Ройтерс. Като непредвиден поврат в обстановката Гнасингбе подреди в петък обаче новата конституция, утвърдена по-рано през седмицата да бъде подложена на ново гласоподаване от депутатите. Франс прес отбелязва, че конституционната промяна е предизвикала бурна реакция на опозицията в Того, която я възприема като опит на президента да остане по-дълго време на власт.

„ Всяко нещо може да бъде усъвършенствано и, предвид на интереса, предизвикан у народа с приемането на този текст, президентът на републиката изиска през днешния ден от ръководителя на Националното събрани да бъде направено наново разглеждане на признатото законодателство “, сподели по държавната телевизия в петък вечер представителят на държавното управление Яуа Куйган.

Изглежда, че връщането на новия парламентарен текст в Народното събрание за наново разглеждане от депутатите е опит от страна на президента за туширане на отрицателната реакция в обществото във връзка с конституционните промени.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР