Депутатите в Народното събрание изслушват министъра на вътрешните работи Иван

...
Депутатите в Народното събрание изслушват министъра на вътрешните работи Иван
Коментари Харесай

Демерджиев в НС: Има поне 8 дела от висок обществен интерес, които прокуратурата бави

Депутатите в Народното събрание изслушват министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той е поканен на съвещанието във връзка със злополуката от бул. " Сливница ", при която починаха двама души, само че получава въпроси и за трусовете в прокуратурата.

Депутатът от ПП-ДБ и някогашен вътрешен министър Бойко Рашков попита Демерджиев има ли информация за каузи в прокуратурата, които съзнателно се бавят.

" Докато аз бях министър, по голям брой случаи прокуратурата или бездейства, или не връща противоположна информация и оттова се основава проблем за законовата реакция. Само един или два случая - " Жоси ", а другият е по сигнал на Б.П. И всичко е към фамилията на настоящия основен прокурор. Нито Министерство на вътрешните работи има противоположна връзка, нито обществото. Сега сме очевидци на обществено изказване на заместника на основния прокурор, който приказва за каузи на трупчета. И споделя нещо по-сериозно, че прокуратурата е навлязла на политическия терен и противоположното ", уточни Рашков.

Иван Демерджиев удостовери, че и сега има такива производства:

" Когато встъпих в мандата си, имаше доста такива производства. След няколко разговара с управлението на прокуратурата, част от тях се задвижиха, само че не всички ".

По думите му решение на това би бил указател на актовете, с които прокуратурата приключва производства, изключително за каузи от висок публичен интерес. Така всеки доста елементарно ще може да откри претекстовете на съответния прокурор запрекратяването на производството, акцентира Иван Демерджиев.

По мотив изказванията на Гешев, Сарафов и Тодоров, вътрешният министър съобщи, че са изтекли доста изказвания за осъществени закононарушения на магистрати. По думите на Демерджиев делата от висок публичен интерес са минимум 8.

" До какво степен може да има обективност, откакто следователят би трябвало да проверява този над него? Сезирах министъра на правораздаването с искане да бъдат тествани 13 производства, за които смятахме, че се бавят безпричинно. Традиционно не е открито нищо неправилно. Делата са завършени в полицията до 2020 година След като 2023 година не е върнато нищо към полицията да извърши никакво деяние, а делата са висящи. На 24 август съм сезирал министъра на правораздаването с още 23 производства - формирани през 2017, от 2020 е най-късното - никаква противоположна информация. Министърът е сезирал Инспектората към Висш съдебен съвет и още веднъж нищо. Отново има такива производства - с висок публичен интерес. Такива производства има най-малко 8 ".

Атанас Атанасов от ПП-ДБ попита има ли политически чадър за прекратяването на публично значими каузи и свързани ли са те с към този момент закритата спецпрокуратура.

" Най-честите аргументи делата да бъдат сложени на трупчета са две: политическо въздействие и вторият - съществено въздействие на лица от високия престъпен контингент. Понякога двете групи се смесват. Делото се изземва от полицията, предава се на следовател, делата отиваха в профилираните прокуратура и съд. Там биваха спирани или обединявани. Голяма част от тези каузи в този момент се връщат по прокуратурите по места. Което ме кара да съм оптимист. Нека се направи нужното и да не се разрешава толкоз елементарно на следствието да изземва делата ", отговори Демерджиев.

Маргарита Махаева от " Възраждане " попита дали тези съзнателно забавени каузи са за закононарушения, осъществени от политици. " Иначе ще остане поговорката: " За милиони няма закони, а за кокошка няма амнистия ", разяснява Махаева.

" Ще избегна поп-фолк химните, само че ще отговоря в конкретика. Ако се изслушат изказванията на Гешев, Сарафов и Тодоров, ще видите че става дума за нарушавания, осъществени от магистрати. В циничен модел, при който смененият проверява началника си - няма по какъв начин да има развиване. Не може да се търси отговорност в полицията - огромна част от тези изказвания не попадат в нашата подготвеност ", сподели вътрешният министър.

 

Очаквайте детайлности

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР