Депутатите в Европейския парламент настояват за възстановяването на свободното движение

...
Депутатите в Европейския парламент настояват за възстановяването на свободното движение
Коментари Харесай

Шенгенските държави да спрат проверките по вътрешните си граници

Депутатите в Европейския парламент упорстват за възобновяване на свободното придвижване на хора, артикули и услуги в Европейски Съюз. Те също по този начин се афишират за усилване на съдействието в Европейски Съюз, с цел да се подсигурява неналичието на дискриминация против европейски жители.

Свободното пътешестване в границите на Европейски Съюз до неотдавна беше даденост, само че ограниченията против разпространяването на ковид върнаха контрола на доста от вътрешните граници в Европа. С подобряването на ситуацията и приближаването на летните месеци страните последователно разхлабват рестриктивните мерки. Депутатите в Европейския парламент упорстват за завръщане допустимо най-скоро към гладко пътешестване в границите на Шенгенската зона. Целта е последователно да бъдат отворени всички граници и да се разреши безпроблемното пътешестване, без значение дали то е по професионални или персонални аргументи. За момента обаче няма график по кое време това ще се случи - всичко зависи от развиването на пандемията.

“Държавите членки действаха сами и в този момент е извънредно време Европейски Съюз да се намеси, преди да е станало прекомерно късно и да бъдат породени непоправими вреди на Шенген ", съобщи в сряда Таня Файон (С&Д, Словения), която управлява работна група в Парламента за наблюдаване на действието на шенгенските правила.

Според разпоредбите всяка страна членка има право да вкара гранични инспекции на вътрешни граници за стеснен интервал от време, в случай че има сериозна опасност за публичните политики или вътрешната сигурност. Държава, която реши да върне инспекциите, би трябвало да уведоми Европейската комисия. Комисията сега следи за въведените ограничаващи ограничения поради COVID-19 по страни.

В пакет от рекомендации за безвредното възобновяване на пътуванията в Европейски Съюз Европейската комисия предложи на 13 май на страните в Европейски Съюз и тези, които са част от Шенген, да отворят последователно своите вътрешни граници. Ударението се слага върху координацията на ограниченията сред страните и зачитането на общи критерии, учредени на насоки от Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите.

Предлага се повдигането на рестриктивните мерки да става на стадии и да стартира сред райони и страни с сходна епидемиологична конюнктура. Ако да вземем за пример Германия реши да отвори границите си с Австрия, само че Словения има сходна епидемиологична конюнктура с тази в Австрия, Германия ще би трябвало да стартира да приема и гости от Словения. Освен това Германия няма да може да избира да приема единствено хора с австрийско поданство, само че и всички други, които живеят в Австрия.

Управлението на границите и решенията за налагане или повдигане на граничния надзор са в пълномощията на обособените страни членки, само че от началото на епидемията Европейската комисия се стреми да подсигурява придвижването на служащи в сериозно значими браншове и доставките на артикули и услуги в единния пазар. Тя също по този начин улесни завръщането вкъщи на стотици хиляди европейци, озовали се в непозната страна при започване на рецесията, и предложи ограничавания за влизането на жители на страни отвън Европейски Съюз, които ще останат в действие най-малко до 15 юни.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР