Депутатите ще обсъдят на първо четене промените в Закона за

...
Депутатите ще обсъдят на първо четене промените в Закона за
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат промените в Закона за авторското право

Депутатите ще обсъдят на първо четене измененията в Закона за авторското право, с които се отстранява монопола на сдруженията, събиращи отчисления за изпълнителите, и се вкарват по-строги правила за тяхната работа.

Освен организациите за групово ръководство на права се вкарват и такива самостоятелни сдружения. В законодателните промени е планувано запазването на статута на настоящите организации за групово ръководство на права и техните цени. Регламентират се пълномощията на министъра на културата при реализирането на контрола върху активността по групово ръководство, обвързвана с регистрацията на организациите и сдруженията, както и надзор върху тяхната активност.

Една от задачите на законопроекта, импортиран от съдружните сътрудници ГЕРБ и " Обединени патриоти " е в българското законодателство да бъдат въведени наредбите на евродиректива за груповото ръководство на авторското право и сродните му права и многотериториалното лицензиране на правата върху творби за потребление онлайн на музикални творби на вътрешния пазар.

С приемането на законопроекта се чака развиване на пазара на авторските и сродните им права, възстановяване на конкурентната среда и отбрана правата на създателите. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР