Депутатите създадоха временна комисия за изясняване на обстоятелствата около сключения

...
Депутатите създадоха временна комисия за изясняване на обстоятелствата около сключения
Коментари Харесай

Депутатите създадоха временна комисия за газовия договор с Турция

Депутатите сътвориха краткотрайна комисия за изясняване на събитията към подписания контракт сред държавните компании на България и на Турция - " Булгаргаз " и " Боташ ". " За " гласоподаваха 171, " срещу " - 34 от народните представители. Комисията ще би трябвало за месец да прегледа всички газови контракти за последната една година.

Всяка партия предложи свои представители в комисията. От ГЕРБ-СДС предложиха за ръководител на комисията някогашния зам. енергиен министър по времето на третото държавно управление на ГЕРБ Жечо Станков. Той беше определен за поста със 132 гласа " за ".

В края на октомври Европейската комисия изпрати въпроси към " Булгаргаз " по отношение на газовата договорка с турската компания " Боташ ". От Брюксел ревизират дали има нарушаване на разпоредбите на свободната конкуренция. От самата " Булгаргаз " оповестиха, че ще отговорят в период на заложените от Европейска комисия въпроси и че постоянно споделят с основната дирекция. През юни стана ясно, че Министерството на енергетиката стартира цялостна инспекция на целия развой, при който е подписано съглашението сред " Булгаргаз " и турската " Боташ ".

Проверката, която е направило Енергийното министерство, не е посочила нарушавания. Срокът на газовия контракт би трябвало да е 13 години и да дава достъп на България до турската газопреносна мрежа и до пет от седемте терминала в южната ни съседка. Очаква се годишно от Турция да получаваме близо 1,9 милиарда кубични метра газ. За съпоставяне потреблението ни е сред 2 и 2,5 милиарда кубични метра годишно. И макар че не е контракт, към този момент се доставя газ през турската инфраструктура.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР