Депутатите с захванаха с наложено от президента Румен Радев. Така

...
Депутатите с захванаха с наложено от президента Румен Радев. Така
Коментари Харесай

Депутатите се захванаха с ветото върху Изборния кодекс



Депутатите с захванаха с наложено от президента Румен Радев. Така действително народните представители започнаха същинската си работа след

В претекстовете си за частичното несъгласие президентът показва противоречие и с подмяната и характерността на машинното гласоподаване като тип електронно гласоподаване, реализирано в следена среда. Той отбелязва, че това опонира на задачата гласоподавателите да имат " право на избор " сред хартия и машина, защото във всички случаи отчитането на резултатите от машинното гласоподаване ще става не от машината, а посредством броене от секционната изборна комисия на бюлетините от машинно гласоподаване (5 24 и S 45),  (ё 30, 31, 39, 49) и прехвърлянето на данни от записващото техническо устройство (ё 32, 50 и обвързваните с тях 33 и 51). Подчертава се, че направените промени заличават характерните признаци на машинното гласоподаване и уредбата му към този момент не дава отговор на названието и предназначението му като тип електронно гласоподаване.
 Депутатите приключиха на маратона Промяна на Изборния кодекс
Депутатите приключиха на маратона Промяна на Изборния кодекс

Окончателно върнаха хартиената бюлетина

На последващо място се отбелязва, че разписката е превърната в " бюлетина от машинно гласоподаване " и се откриват разпоредбите за обезпечаване на хартията за печатане им. Подчертано е, че Централната изборна комисия в осъществяване на задължението си по S 13 следва да разгласи решението си за установяване на спомагателни отбрани на профилираната хартия, която ще се употребява за печатане на бюлетина от машинно гласоподаване, и да разгласи това решение след оповестяване на изборния ден за завършен. Твърди се, че това би компрометирало опцията за потребление на такива отбрани при бъдещи избори, което ще обрече машинното гласоподаване на неустановеност.

В претекстовете към указа по отношение на S 24, S 27 и S 28 е маркирано, че неналичието на точност на признатите разпореждания по отношение на машинното гласоподаване и тяхната координация със съществуващите разпореждания по отношение на бюлетините или хартиените бюлетини би довело до разнопосочно използване, несъвместимо с правовата страна, както и не са дадени нужните гаранции за вярното отчитане на вота, в случай че не съдържа два броя печати на съответната секционна изборна комисия, както изисква член 278, алинея З, т. З от ИК.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР