Депутатите решиха да изпратим нова военна помощ за Украйна.Русия води

...
Депутатите решиха да изпратим нова военна помощ за Украйна.Русия води
Коментари Харесай

Военен експерт: Всичко трябва да бъде дадено на Украйна

Депутатите взеха решение да изпратим нова военна помощ за Украйна.

" Русия води война с Украйна, а ние даваме това въоръжение на Украйна. Разбираема е реакцията на Русия. Тя не е съгласна с тази стъпка на държавното управление ни. Повече от ясни пък са претекстовете на държавното управление ни. Държавата ни подкрепя Украйна от морална позиция. Колкото по-големи са възможностите на Украйна да завоюва тази война, толкоз по-малка е опасността за националната сигурност на България ", разяснява Пламен Димитров от осведомителния център на Министерството на защитата в студиото на " България заран ".

Според него Русия няма да предприеме по-сериозни дейности след тази стъпка, с изключение на още веднъж да ни разгласи за неприятелска страна.

В ефира на Bulgaria ON AIR военният специалист Илия Налбантов изясни какво съставляват ракетните комплекси С-300.

" Те се употребяват за противовъздушната защита на страната. Те са с изминал период, негодни и рискови за употреба. Украйна има софтуерен потенциал да разглоби ракетите и да ги употребява за нейните си системи. Компоненти от ракетите могат да бъдат употребявани ", сподели Налбантов.

Експертът дефинира ракетите като " софтуерната скраб ".

" Това, което имаме, е реплика на противовъздушна защита. Политическото говорене няма нищо общо с военните действителности. Най-страшното за България е, че нямаме политически изчерпателен потенциал, с цел да проучваме качествата за отбрана. Всичко би трябвало да бъде обещано на Украйна. Тези ракети са безполезни за нашата отбранителна система ", изясни Налбантов и добави, че те би трябвало да бъдат заместени с съвременни такива.

Военната помощ за Украйна от много време е терен за политическо надговаряне сред другите партии, посочи Димитров.

" Дебатите в Народното събрание са опция за тях да привлекат гласоподаватели. Въпросът е, откакто тези ракети са неизправни за България, по какъв начин ще свършат работа на Украйна. Ракетите не са напълно съветски, те са руски. Украйна беше част от Съветския съюз, знае по какъв начин да употребява тези ракети ", изясни представителят от осведомителния център на Министерството на защитата.

Събеседникът му е на мнение, че даването на ракети на Украйна ще помогне повече на нас, в сравнение с украинците.

" Освобождаваме се от запас, за който ще би трябвало доста рисково да вземаме решение за неговото оторизиране. Досега трябваше всички ракети да сме ги дали на украинците, с цел да можем да им помогнем с нещо дейно, а не да имитираме ангажираност. Можем да дадем нещо, в случай че Украйна го желае ", уточни Налбантов.

Димитров обясни, че съдружниците с по-голям капацитет, в тази ситуация Съединени американски щати, могат да дават заместващо въоръжение на страните, които оказват помощ на Украйна, само че България не е предоставила самолети или авиация, отвън тези неизправни ракети.

" Нямаме база, на която да настояваме за подмяна на българското въоръжение ", съобщи той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР