Депутатите приеха решението финансовият министър да внесе 1 млрд. лв.

...
Депутатите приеха решението финансовият министър да внесе 1 млрд. лв.
Коментари Харесай

НС прие Василев да възстанови 1 млрд. във Фонда за енергийна сигурност до 31 март

Депутатите одобриха решението финансовият министър да внесе 1 милиарда лева във Фонд “Сигурност на електроенергийната система ” (ФЕС) до 31 март, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Решението се одобри с гласовете на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, “Възраждане ”, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

Председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на съвещание на енергийната комисия посочи, че действително има една дупка от 1 милиарда лева във Фонда " и моли Министерството на финансите и финансовият министър Асен Василев да преведат тези средства към фонда.

Дойде офанзива от оферти за енергиен министър от Габриел Жечо Станков от ГЕРБ-СДС. “Винаги фондът е бил на остатък с 850 млн. Вие успяхте и тази “мазнинка ” да пренасочите. Сега да постъпим отговорно-трябва да насочим средства от бюджета към ФЕС, да предотвратим опцията за повишение цената на електрическата енергия за битовите консуматори и то тази сума да бъде възобновена до 31 март 2024г. ”, прикани Жечо Станков.

“ГЕРБ сътвори Фонда за енергийна сигурност, а вие го унищожихте и го декапитализирахте ”, съобщи Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

“Асен Василев източи парите в българската енергетика ”, съобщи Йордан Тодоров от “Възраждане ”.

Критика пристигна и от Има Такъв Народ. “Асен Василев е несръчен финансов министър. Неговата финансова политика е пагубна ”, безапелационна е Павела Митова от Има Такъв Народ.

Искрен Митев и Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ опазиха Василев, като прецизираха, че финансовата политика не е пагубна. “Финансовата политика на страната не е пагубна. Кое от нея съгласно вас е пагубно? ”, попита Митев.

Искрен Арабаджиев пък акцентира, че няма риск от повдигане на налозите.

Делян Добрев, ръководител на енергийната комисия в Народно събрание и народен представител от ГЕРБ-СДС, разяснява, че са източени 5,411 милиарда лева от бюджета и са изхарчени за неизвестно какво, само че не и за бизнеса. “От фонда близо 2,2 милиарда са източени. Господин Арабаджиев в случай че би трябвало ще го поканим в енергийна комисия да му разбираем по какъв начин стоят нещата ”, предложи Добрев.

Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия трансферира фокуса на дебата и засегна решението семействата да излязат на свободния енергиен пазар като дефинира промяната за ненужна, след което упрекна Асен Василев за това. “От 1 юли НЕК към този момент не е публичен снабдител. Затваряме въглищни централи, не сме конкурентни. Във фонда “Сигурност на електроенергийната система ” няма средства, по какъв начин ще се компенсират семействата и електроразпределителните сдружения, откакто се излезе на свободния енергиен пазар и фондът няма средства? ”, попита Стойнев. Той напомни, че Българска социалистическа партия ще внесат решение за отсрочване излизането на семействата на свободния енергиен пазар с една година, т.е. от 2025г. “Това е нужно, с цел да създадем работещ модел. Това преждевременно решение за 2024г. бе самодейност на Асен Василев ”, добави депутатът от Българска социалистическа партия.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ репликира на Стойнев като съобщи, че от либерализацията има действителна изгода за семействата. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР