Депутатите приеха промените в Закона за достъп и разкриване на

...
Депутатите приеха промените в Закона за достъп и разкриване на
Коментари Харесай

Комисията по досиетата ще обявява агентите на ДС всеки път, когато заемат пост

Депутатите одобриха измененията в Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска на първо четене. " За " гласоподаваха 111 народни представители, " срещу " - 28, " въздържали се " бяха 5.

Предложението е на " Демократична България ". Депутатът Атанас Славов отбрани претекстовете, че по този начин ще се приключи практиката на Върховен административен съд от последните години да не се афишира лице, което към този момент е обявявано . Така, когато се прави инспекция на разположение от Комисията по досиетата, кандидатстващо за обществен пост, и е открита принадлежност към Държавна сигурност - тя ще бъде обявявана всякога .
 Христо Иванов изиска разсекретяване на полицейските досиета от прехода
Христо Иванов изиска разсекретяване на полицейските досиета от прехода

Искане за смяна в конституцията и лустрация

Положително мнение изрече Радомир Чолаков от ГЕРБ . " Всеки път, когато едно лице е претендент за заемане на служба и има информация за службите на Държавна сигурност - да бъде оповестена принадлежността му , това е превантивна функционалност на закона и българският парламент е дебитор ", счита той. Чолаков добави, че Комисията по досиетата е с изминал мандат и това, че Народно събрание не обновява състава е отрицателен сигнал за смисъла от съществуването на самата комисия .

" Ние би трябвало да продължим да поддържаме комисията, в това число за създаване на изследващ потенциал по какъв начин обществото е било подчинено на тоталитарната идеология . Въпросът е кардинален, не на идеология ", разясни той. Чолаков разгласи, че ГЕРБ ще поддържа законопроекта, само че ще желае промени сред първо и второ четене.
 АБВ: Идеите на Политическа партия за КПКОНПИ ще я трансфорат в Държавна сигурност
АБВ: Идеите на Политическа партия за КПКОНПИ ще я трансфорат в Държавна сигурност

Трябва да отпадне зеления документ

Петър Петров от " Възраждане " сподели, че тяхната парламентарна група няма да одобри законопроекта, тъй като е неправилен. Виктория Василева от Има Такъв Народ разяснява, че досиетата са значима тематика и до момента в който не се отворят всички на масата, тематиката за българския Преход просто ще се вади тематиката, с цел да обслужи една или друга цел .

Мартин Димитров от Демократична България счита, че би трябвало да е ясно кой кой е.
 За първи път отварят архива на Държавна сигурност
За първи път отварят архива на Държавна сигурност

Днес жители ще могат да видят...

Георги Свиленски разгласи, че Българска социалистическа партия няма да поддържа законопроекта , а социалистът Георги Михайлов прикани да не се търсят скелети в дрешника. Той самият е разгласен за сътрудник на Държавна сигурност и разследван.

По тематиката се изрече и водачът на Съюз на демократичните сили, депутатът от ГЕРБ/СДС - Румен Христов: " В Съюз на демократичните сили е имало внедрени сътрудници, по тази причина не бил признат Законът за лустрацията ".

Елена Гунчева от " Възраждане " изиска да се спре с налагането на евроатлантическите полезности . На рецензиите на " Възраждане " Атанас Славов отговори, че за разлика от тях, Българска социалистическа партия са същинска лява партия, което разрешава да са в коалиция с тях.

От името на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ сподели, че техните депутати ще поддържат измененията сред първо и второ четене с редакции. Мотивът - " с цел да не се постанова комисията с следващи решения 17 пъти да афишира едно и също лице, а да се базира на към този момент направени инспекции ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР