Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за здравето,

...
Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за здравето,
Коментари Харесай

Лекарите от ТЕЛК ще могат да работят и на друго място

Депутатите одобриха на второ четене промени в Закона за здравето, съгласно които отпадна възбраната членовете на Териториалните експертни лекарски комисии /ТЕЛК/ и на Националната експертна лекарска комисия /НЕЛК/ да упражняват действия, които подлежат на техен надзор, както и да правят консултативна активност, обвързвана с типа и степента на увреждане, краткотрайната нетрудоспособност и трайно понижената продуктивност, съобщи Българска национална телевизия.

С новите текстове се основава опция при осъществяване на здравната експертиза в съставите на ТЕЛК и НЕЛК да могат да вземат участие и лекари, които правят лечебна и диагностична активност. Предвиждат се ограничавания само във връзка с присъединяване в състава на комисиите на доктор, който е обвързван с съответно освидетелствано лице. В тези случаи лекарите ще са длъжни да си създадат отказ от присъединяване в съответното съвещание на съответната експертна лекарска комисия.

С измененията отпада условието в профилираните сформира на НЕЛК наложително да се включва лекар-представител на Националния застрахователен институт.

Целта на измененията е да се преодолее неналичието на експерти, искащи да работят в системата на здравната експертиза, показват вносителите.

В период до два месеца от влизането в действие на този закон профилираните сформира на НЕЛК би трябвало да се приведат в сходство с новите условия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР