Депутатите приеха на първо четене удължаването на бюджета от 2022

...
Депутатите приеха на първо четене удължаването на бюджета от 2022
Коментари Харесай

Асен Василев към Тошко Йорданов: Не ви давам идеи за песни, не ми давайте за бюджет

Депутатите одобриха на първо четене удължаването на бюджета от 2022 година до приемането на нов. Удължаването планува увеличение на пенсиите от юли, както и подсигурява естественото разплащане на страната до влизането в действие на бюджет за 2023 година.
Прочетете още
Между двете четения на законопроекта се чака да бъдат признати оферти, свързани с приемането на 4,5 милиарда лв. неснижаем най-малко в сребърния фонд, които не могат да бъдат пипани от Министерството на финансите, както и оферти на общините с претенции за по-свободно потребление на държавната дотация поради идните локални избори.

" Проблемът е, че когато нещо се прави краткотрайно, постоянно става хронично, би трябвало да бъде лимитирано Министерството на финансите от такива изкушения ", разяснява Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

" Предстои да разберем дали сегашният финансов министър ще успее да си оправи личните недомислици, които натвори през 2022 година с новия бюджет ", сподели Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

Финансовият министър Асен Василев отговори:

" Аз не ви давам хрумвания по какъв начин да пишете песни, не ми давайте хрумвания по какъв начин да пиша бюджет. Парите от сребърния фонд не се пипат, по тази причина има неснижаем излишък. Но на правилото сигурното си е несъмнено, дано се заличат тези думи от удължителния закон сред двете четения ".

Държавата би трябвало да разплати до края на годината над 5,4 милиарда лв., свързани с евросредства, с цел да не ги загубим. В сумата са включени заплащания по завършилите оперативни стратегии и Плана за възобновяване и резистентност.

Отделно, спомагателни разноски в удължителния закон са заложени за спасяването на " Български пощи " и за естественото действие на страната. По данни на Финансовото министерство към този момент има закъснение на приходите за сметка на разноските, което усилва недостига. Той все още е 1,2 милиарда лв..
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР