Депутатите приеха на първо четене изменения в Закона за Българската

...
Депутатите приеха на първо четене изменения в Закона за Българската
Коментари Харесай

Служебният премиер ще излиза в неплатен отпуск

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за Българската национална банка (БНБ), съгласно които, в случай че бъде назначен за длъжностен министър председател, шефът или подуправителите на Българска народна банка, омбудсманът или заместникът му, ръководителят и заместник-председателя на Сметната палата могат да употребяват неплатен отпуск от досегашната си служба. Законопроектът, импортиран от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, беше подсилен от 137 народни представители, а 54-ма бяха " срещу ".

С поправките се цели шефът и подуправителите на Българската национална банка (БНБ) да имат опция да правят и друга активност, с изключение на преподавателска или като членове на органите на сдружения, в които Българска народна банка има присъединяване, или на интернационалните организации по отношение на активността ѝ единствено когато са назначени за длъжностен министър-председател. В случай че някой от тях бъде посочен за министър председател на длъжностен кабинет, същите ще имат опция да употребяват неплатен годишен отпуск за интервала, в който са назначени, като след освобождението им не престават мандата, за който са определени.

Предвижда се и омбудсманът, заместник-омбудсманът, ръководителят, заместник-председателят на Сметната палата да имат опция да заемат платена служба, единствено когато са назначени за длъжностен министър-председател. В случай че те бъдат назначени за длъжностен министър председател, същите ще имат опция да употребяват неплатен годишен отпуск за интервала, в който са назначени, като след освобождението им не престават мандата, за който са определени.

" Появи ли се на хоризонта нещо противоконституционно, някаква поредна нелепост, с която би трябвало да се оправи проблем, който сте основали от разглобената сглобка, се сглобявате за секунди ", разяснява Гроздан Караджов от " ИТН ".

По думите му предлагането не е нищо гениално.

" Несъвместимостта на заеманата служба министър-председател, даже длъжностен, се корени в Конституцията на Република България, тя не се корени в законите, не се намира в тези три закона, където сте тръгнали да променяте, посочи Караджов.

По думите му упражняването на отпуск е конституционно право и то не анулира или прекратява заемането на съответната служба.

" Недейте в бързането да отивате към нови нарушавания на Конституцията ", сподели Караджов.

Петър Петров от „ Възраждане “ счита, че би трябвало да се постави някакъв краен период на този неплатен годишен отпуск, който може да бъде употребен за заемането на позицията длъжностен министър-председател. 

Депутатите одобриха срокът за оферти сред първо и второ четене да е три дни. 

Според признатите промени в Конституцията за длъжностен министър-председател се назначава всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител.

Втори ден дъравният глава Румен Радев беседва с посочените в член 99, алинея 5 от главния закон по отношение на процедурата за назначение на длъжностен министър-председател. Поредицата от срещи стартира, откакто конституционната процедура за сформиране на постоянно държавно управление в границите на актуалното Народно заседание бе изчерпана след връщането на несбъднат трети изследователски мандат.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР