Депутатите приеха гласуваните на второ четене тестове от Законопроекта за

...
Депутатите приеха гласуваните на второ четене тестове от Законопроекта за
Коментари Харесай

Парламентът одобри изцяло бюджета на ДОО за 2019 г.

Депутатите одобриха гласуваните на второ четене проби от Законопроекта за бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за следващата година.

ПРОЕКТЪТ НА ДОО

Сред заложените политики в бюджета на ДОО за 2019 година са опазване на размера на осигурителната вноска за фонд „ Пенсии " и фонд „ Пенсии за лицата по член 69 " на равнището от 2018 година, както и опазване на размерите на осигурителните вноски за другите фондове на ДОО. Там е заложен недостиг от малко над 3,7 милиарда лв.. Приходите са малко над 5,1 милиарда лв., а разноските - малко над 8,8 милиарда лв..

За 2019 година не са контрактувани минимални осигурителни прагове (МОП). Без налагане на административно нарастване на МОП при планувано нарастване на минималната работна заплата с 9,8 на 100, междинното нарастване на МОП през 2019 година е към 4,7 на 100. Увеличава се минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица от 510 лева на 560 лева

Увеличава се минималният застрахователен приход за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 350 лева на 560 лева Увеличава се оптималният застрахователен приход за всички обезпечени лица от 2 600 лева на 3 000 лева

Приходите в бюджета на ДОО са в размер на над 11,7 милиарда лв., разноските също. Бюджетът за идната година е уравновесен, с нулев недостиг.

Приходите от осигурителни вноски са в размер на над 7,4 милиарда лв.. Разходите за пенсии са в размер на над 9,9 милиарда лв., а тези за обществени помощи и обезщетения- над 1,6 милиарда лв..

Депутатите отхвърлиха предложенията на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи за нарастване на приходите и разноските в бюджета за пенсии и обществени помощи. Бившият обществен министър от кабинета " Орешарски " Хасан Адемов предложи нарастването от 5,7% на пенсиите да влезе в действие от април, а не от юли, само че това беше отхвърлено.

Какво се случи по време на дебатите в Народното събрание прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР