Депутатите отмениха редовния парламентарен контрол, за да приемат на първо

...
Депутатите отмениха редовния парламентарен контрол, за да приемат на първо
Коментари Харесай

Спорни промени в обществените поръчки

Депутатите анулираха постоянния парламентарен надзор, с цел да одобряват на първо четене пакет от законопроекти, свързани с Плана за възобновяване и резистентност.

След Валутния закон бяха гласувани и промени в Законите за ограниченията против изпирането на пари и за публичните поръчки.

От опозицията възразиха против текста, предусещащ преимущество на офертите с най-ниски цени.

Гроздан Караджов от Има Такъв Народ уточни:

„ Този текст е напълно корупционен. Той ни води към едно само нещо – изпълнителят и възложителят, откакто един път са провели процедура и е спечелила вероятно най-честно най-изгодната оферта, по-късно да седнат след известно време и да предоговорят по лично убеждение изискванията по този контракт “.

Към възраженията се причислиха и част от ръководещите.

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС уточни, че с някои от условията се основава неравнопоставеност сред участниците в състезания за социална поръчка. Тя откри и несъгласие със закона за вътрешния одит в обществения бранш:

„ И възлагането на звената за вътрешен одит в обществения бранш да правят прелиминарен надзор, по този начин да се каже, за правомерност в хода на публичната поръчка, основава доста сериозен проблем и лишава вътрешните инспектори от тяхната самостоятелност при обмисляне и осъществяване на вътрешния одит, защото тук, на процедура, тях ги лишаваме от опцията сами да възнамеряват какви одити ще правят “.

Проф. Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ пък уточни, че преди окончателното разискване на законопроекта ще внесе предложение за отпадане на част от условията за планове, свързани с научни проучвания, защото изискванията по тях са характерни.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР