Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС за агитация по време на

...
Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС за агитация по време на
Коментари Харесай

Отхвърлиха предложението на ДПС за агитация на чужд език

Депутатите отхвърлиха предлагането на Движение за права и свободи за пропаганда по време на акция на непознат език и обезпечаването на превод.
„ За “ текста гласоподаваха 24 народни представители, „ срещу “ - 62 и „ въздържал се “ – 30, с което той бе отритнат. Предложението беше направено сред двете четения на измененията в Изборния кодекс.
Депутатите отхвърлиха текста им и за секциите в чужбина . От Движение за права и свободи упорстваха изборни секции отвън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско посланичество, при съществуване на не по-малко от 20 гласоподаватели.
Предлагаше се секции да се образуват и в случай че не по-малко от 40 гласоподаватели са подали заявление, че желаят да упражнят правото си на глас, като такива секции за европейските избори да има единствено в страни от Европейски Съюз.
По време на дебатите се стигна до гневни разногласия и замени на " любезности` сред групите на Движение за права и свободи и " Обединени патриоти ". Представителите на Движение за права и свободи показаха, че доверието към " патриотите " понижава, които от своя страна отвърнаха, че са изместили Движението от третото място на изборите.
По създание депутатът от „ Атака “ Павел Шопов съобщи, че предлагането на Движение за права и свободи е противоконституционно . Какви са тези приказки за този майчин език, за още няколко такива алегорични понятия. Става въпрос за турски и никакъв различен език “, съобщи Шопов. Той разкритикува и ГЕРБ, че гласоподават „ въздържали се “ по текстовете на Движение за права и свободи.
Изказването на Шопов бе предизвикано с изключение на от предлагането на Движение за права и свободи, и от изявлението на депутата Хамид Хамид, който уточни, че не всички знаят български език, а Конституцията подсигурява правото да се учи и употребява майчин език.
Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ пък добави, че съгласно директивата на Европейски Съюз , жители на държави–членки на Европейски Съюз, които не са български жители, имат правото да избират органи за локална власт и членове на Екологичен потенциал от Република България при съществуване на адрес на престояване в Република България.
Нещо повече, тези жители на Европейски Съюз, които не са български жители , даже имат правото и да бъдат претенденти в съответните типове избори “, добави Карадайъ. По думите му те не владеят добре български език, само че имат право да избират и да бъдат избирани “, съобщи още Карадайъ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР