Депутатите от Обединени патриоти мислят да внесат законови промени, с

...
Депутатите от Обединени патриоти мислят да внесат законови промени, с
Коментари Харесай

"Патриотите" ще предложат енергийсният регулатор да може да спира сделки като тази с ЧЕЗ

Депутатите от " Обединени патриоти " мислят да внесат законови промени, с които да дадат пълномощия на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да стопира покупко-продажби, сходни на продажбата на активите на ЧЕЗ в България.

" В Закона за енергетиката има значителен пропуск и подобен вид пропуски си проличават при сериозни обстановки като актуалната, при която инцидентен вложител влиза в сходна огромна договорка - закупуването на ЧЕЗ ", съобщи в изявление за БНР националният представител от " Обединени патриоти " и член на комисията по енергетика Искрен Веселинов. Той изясни, че има готови законодателни решения, които са препоръчани на депутатите от ръководещата коалиция. Веселинов чака плановете за нормативни промени да бъдат разисквани при започване на идната седмица и " в незабавен порядък този пропуск да бъде напълнен ".

В средата на февруари от ГЕРБ оповестиха, че до 10 дни ще предложат съответните текстове за промени в Закона за енергетиката. Все още не е известно какво плануват концепциите на ръководещата партия за промени на закона.

" Странното е, че в закона има позволителен режим за предписание с имущество, с което се упражнява лицензионна активност, а на процедура с цялата благосъстоятелност на сдруженията, със значителните елементи от капитала – няма. Всъщност това е поправката, която считаме да предложим – при над 20% разпоредителни дейности с част от капитала на сдружението да се изисква позволение от КЕВР. Като КЕВР на база на това да подсигурява устойчивото доставяне на крайните консуматори, както и националната сигурност, да издава и надлежно да не издава позволение за това придобиване ", сподели Веселинов.

По думите на депутата КЕВР ще бъде оторизирана при нужда да получава информация от ДАНС и финансовото разузнаване, а също и от Комисията за защита на конкуренцията.

Целта на незабавните дейности е измененията да влязат в действие преди формалното привършване на актуалната договорка за прекачване на собствеността на ЧЕЗ, въпреки че концепцията не е да се стопира прехвърлянето.

" Аз мисля, че при започване на другата седмица бихме могли да внесем законопроекта. Тоест действително, в случай че броим от през днешния ден, в границите на към 10 дни би могъл да влезе в действие дружно с публикуването на този законопроект ", добави Веселинов

Думите на Веселинов бяха посрещнати с утвърждение от другия посетител на БНР - юриста и някогашен ръководител на Сметната палата проф. Валери Димитров, който в този момент е член на Консултативния съвет по законодателство към Народното събрание. " Аз съм просто, меко казано, шокиран от това, че Законът за енергетиката не е планувал форма на надзор, той не е планувал позволителен режим, режим на регулиране и разрешаване на придобиване на дялово присъединяване в енергийни сдружения и най-много в енергоразпределителните сдружения ", разяснява Димитров.

Според него предлаганите законодателни промени ще могат да се приложат и към договорката за активите на ЧЕЗ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР