Депутатите от Комисията по превенция и противодействие на корупцията ще

...
Депутатите от Комисията по превенция и противодействие на корупцията ще
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат правилата преди избора на нов шеф на КПКОНПИ

Депутатите от Комисията по предварителна защита и противопоставяне на корупцията ще обсъдят през днешния ден процедурни правила за приемане за изискванията и реда за предложение на претенденти, даване и обществено обявяване на документите, чуване на претендентите и за избор на ръководител на Антикорупционната комисия. Временно изпълняващ длъжността в КПКОНПИ сега е заместник-председателят на организацията – Антон Славчев.

Преди няколко дни министър председателят Кирил Петков съобщи: „ Ще реформираме КПКОНПИ и Бойко Рашков ще бъда отпред на тази организация “. Премиерът срещна поддръжка от страна на съдружния си сътрудник Българска социалистическа партия, които поддържат политиката на битка с корупцията на държавното управление на Кирил Петков.

Кандидатът на партия „ Продължаваме промяната ” за началник на КПКОНПИ ще е министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, макар че имаше рецензии към това решение.

Според депутата от " ИТН " Станислав Балабанов, Рашков няма да може да се оправи с промяната в Министерство на вътрешните работи.

" Това е едно предизвикателство, изключително при актуалните условия, изключително като се срещнем с концепциите, заложени в новия план за изменение и допълнение на закона за антикорупционната комисия и нейната активност с нови пълномощия, които включват и следствие на редица закононарушения ", уточни Рашков преди няколко дни пред БТВ в резултат на рецензиите от Балабанов.

Друг претендент, който ще бъде номиниран за ръководител на КПКОНПИ, е Бойко Атанасов. Преди няколко дни „ Възраждане “ показаха своя претендент, като водачът на парламентарната група Костадин Костадинов съобщи: „ Към корупцията в страната би трябвало да има нулева приемливост. Г-н Атанасов е потвърдил, че е човек, който не прави взаимни отстъпки и има хъс да смачка гръбнака на корупцията ”.

Засега останалите партии в Народното събрание не са показали свои претенденти, само че след днешното разискване на депутатите в Комисията по предварителна защита и противопоставяне на корупцията може да се появят и нови претенденти.

КПКОНПИ се управлява от Антон Славчев, откакто на 13 януари Сотир Цацаров подаде своята оставка. В първия ден на месец март някогашният основен прокурор се върна на работа в прокуратурата като прокурор във Върховната касационна прокуратура.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР