Депутатите от Комисията по правни въпроси приеха промени в Наказателно-процесуалния

...
Депутатите от Комисията по правни въпроси приеха промени в Наказателно-процесуалния
Коментари Харесай

Механизмът за разследване на главния прокурор мина и на второ четене в комисия

Депутатите от Комисията по правни въпроси одобриха промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с вносител Министерски съвет. Промените касаят въвеждане на механизъм за надзор на основния прокурор Иван Гешев и заместниците му.

Народните представители гласоподаваха с 19 " За ", без срещу и въздържали се. Нещо повече - механизмът за надзор на обвинител номер едно бе признат без полемика.

В законопроекта се планува при съществуване на легален мотив за започване на следствие против основния прокурор, както и в случаите на член 212, алинея 2 се уведомява ръководителят на наказателната гилдия на Върховния касационен съд. Когато известието не съдържа данни за осъществено закононарушение или данните са очевидно голословни, ръководителят на наказателната гилдия на Върховния касационен съд изпраща известието на Софийската градска прокуратура за изговаряне по общия ред.

Преписката се разпределя на правилото на инцидентния асортимент при съблюдаване на условията на член 360б от Закона за правосъдната власт на арбитър, избран по реда на член 112, алинея 6 от Закона за правосъдната власт, който се назначава за прокурор във Върховната касационна прокуратура за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор, при изискванията и по реда на същия закон. Прокурорът за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор, управлява досъдебното произвеждане и взе участие в правосъдното произвеждане.

В случай че в шестмесечен период от известието по алинея 1 зародят и други законни мотиви за формиране на досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение от основния прокурор или случаи по член 212, алинея 2, те се преглеждат от прокурора по алинея 4. Ако в този период е отказано формиране на досъдебно произвеждане, не са налице други законни мотиви или е прекъснато формираното наказателно произвеждане, след приключването на този период прокурорът за следствието на закононарушения, осъществени от основния прокурор, се възвръща на заеманата преди този момент служба като арбитър.

При съществуване на данни за условия по член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията на Република България, които не съставляват закононарушения, прокурорът за следствието на закононарушения, осъществени от основния прокурор, изпраща събраните материали на министъра на правораздаването.

По отношение на отвод от формиране на досъдебно произвеждане в измененията в Наказателно-процесуален кодекс се планува дубликат от постановлението за отвод от формиране на досъдебно произвеждане се изпраща на потърпевшия или на неговите наследници, на ощетеното юридическо лице или на лицето, направило известието по член 209. Те могат да го апелират пред Софийския градски съд в седемдневен период от приемане на преписа.

Съдът преглежда делото еднолично в закрито съвещание не по-късно от един месец от постъпването на материалите по преписката, като се произнася по обосноваността и законосъобразността на постановлението за отвод да се образува досъдебно произвеждане с определение.

Определението на Софийския градски съд, с което се удостоверява постановлението, предстои на обжалване в седемдневен период от приемане на преписа пред Софийския апелативен съд. Съдът се произнася в закрито съвещание в седемдневен период в състав от трима съдии с определение, което е дефинитивно.

При анулация на постановлението съдът връща преписката на прокурора със наложителни инструкции по отношение на използването на закона. Потвърждаването на постановлението от съда не е спънка за формиране на досъдебно произвеждане, в случай че се открият нови условия.

Във връзка с разследваните органи, като част от измененията в Наказателно-процесуален кодекс, ще са по каузи за закононарушения, осъществени от основния прокурор, са чиновниците от Министерството на вътрешните работи, назначени на служба " проверяващ служител на реда " и избрани с стимулирана заповед на министъра на вътрешните работи, и чиновниците от Агенция " Митници ", назначени на служба " проверяващ митнически контрольор " и избрани с стимулирана заповед на министъра на финансите по предложение на шефа на Агенция " Митници ". Контрол върху дейностите на прокурора за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор.

След привличане на основния прокурор като обвинен, както и в случаите по член 411д прокурорът за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор, уведомява ръководителя на наказателната гилдия на Върховния касационен съд за започване на процедура по назначение на прокурор, осъществяващ надзор върху дейностите на прокурора за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор, по реда на член 173а, алинея 4 от Закона за правосъдната власт.

Постановленията на прокурора за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор, които не подлежат на правосъден надзор, могат да се апелират пред прокурора, осъществяващ надзор върху дейностите на прокурора за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор, чието разпореждане не предстои на обжалване.

Прокурорът, осъществяващ надзор върху дейностите на прокурора за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор, може служебно документално да анулира или да промени разпореждане на прокурора за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор, което не е било прегледано по правосъден ред. Неговите писмени и стимулирани инструкции са наложителни за прокурора за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор. В тези случаи той може и самичък да извърши нужните дейности по следствието и други процесуални дейности. Отмяна на разпореждане за преустановяване на наказателното произвеждане, което не е било обжалвано пред съд.

Когато не са налице основанията за преустановяване на наказателното произвеждане по член 243, алинея 1, постановлението на прокурора за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор, за преустановяване на наказателното произвеждане, което не е било обжалвано пред съд, може служебно да бъде анулирано по реда на член 243а от прокурора, осъществяващ надзор върху дейностите на прокурора за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор.

Когато са налице събитията, планувани в член 243а, се уведомява наказателната гилдия на Върховния касационен съд за започване на процедурата по назначение на прокурор, осъществяващ надзор върху дейностите на прокурора за следствието против основния прокурор, по реда на член 173а, алинея 4 от Закона за правосъдна власт.

Делата за закононарушения от общ темперамент, осъществени от основния прокурор, са подсъдни като първа инстанция на Софийския градски съд.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР