Депутатите от Комисията по правни въпроси не се разбраха за

...
Депутатите от Комисията по правни въпроси не се разбраха за
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС и Възраждане върнаха Славов, не искат да го слушат за Сарафов

Депутатите от Комисията по правни въпроси не се схванаха за дневния ред, който в последна сметка не бе признат от народните представители. Причината е, че коалицията ГЕРБ/СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане "  не поддържаха по този начин заложения дневен ред на отрасловата парламентарна комисия - чуване на правосъдния министър Атанас Славов за избирането на Борислав Сарафов за изпълняващ функционалностите на основен прокурор. Втора точка в дневния ред на комисията бе заложено гласоподаване на общ законопроект на Наказателния кодекс.

Десислава Атанасова, ГЕРБ, уточни, че на следващия ден има и Пленум на Висш съдебен съвет, където Славов ще изложи легитимността за избора на изпълняващия функционалностите на основен прокурор на Борислав Сарафов. Славов да се яви на чуване в пленарната зала на Народното събрание, настоя Десислава Атанасова.

Депутатът от коалицията ПП/ДБ Мирослав Иванов настоя да се даде 15 минути отмора, с цел да се премисли решението от страна на народните представители, с цел да може в последна сметка да се организира съвещание.

След дадените 15 минути отмора от ръководителя на Комисията по правни въпрос Стою Стоев още веднъж направи прегласуване на дневния ред, за което още веднъж не се откриха нужните гласове.

Десислава Атанасова настоя съвещанието на комисията да има точка единствена - разискване и гласоподаване на общ законопроект за Наказателния кодекс, като се свика изключително съвещание незабавно след прекратяването на съвещанието на първичната комисия. Според нея единствено това ще избави съвещанието на отрасловата парламентарна комисия.

Правосъдният министър Атанас Славов съобщи, че е задължен да се яви всякога, когато го поканят депутатите в комисията. " Не ме жалете, това ми е работата ", успокои Славов народните представители.

" Считам, че не е роля на политиците да разясняват правомерност или целесъобразност при избор на орган на самостоятелната правосъдна система. Смятам, че са спазени разпоредбите при избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността основен прокурор ". Toва съобщи ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова пред публицисти след проваленото съвещание на комисията. 

Тя изясни, че в никакъв случай до момента не е коментирала решения на Висш съдебен съвет, на прокурорската, на съдийската гилдия на кадровия орган или още по-малко на Конституционния съд. Припомняме и че стремително след избора на Сарафов, прокурорската гилдия в профил и заместниците на Иван Гешев.

Атанасова изясни, че причините, които ГЕРБ/СДС споделили са в посока на това, че днес дали своят вот чуването на правосъдния министър да се организира в пленарна зала. При всички положения е доста по-правилно да изслушаме, откакто към този момент е минало съвещанието на Висш съдебен съвет, счита тя. Припомняме, че точно през днешния ден Пленумът на Висш съдебен съвет ще разисква избирнето на Борислав Сарафов за и.ф. основен прокурор, което стана скорострелно предходната седмица. Днес пък Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет откри процедура по желание на нов основен прокурор.

Според Десислава Атанасова в съответния случай водещият съвещанието на Комисията по правни въпроси Стою Стоев позволил основна неточност според правилника за работа на Народното събрание и правилника за работа на комисиите - първо се гласоподава дневен ред и по-късно се вършат оферти по неговото разбъркване или отпадане на точки.

Атанасова не счита, че с един ден закъснение чуването на министъра на правораздаването ще промени решението на пленума на Висш съдебен съвет или на прокурорската гилдия по отношение на краткотрайно изпълняващият длъжността на основен прокурор Борислав Сарафов. Нашата работа във връзка с всички мнения следва да се простира до мнения на законодателството или приемане, или отменяне на годишните отчети на правосъдната власт, разясни Атанасова.

Припомняме, че правосъдният министър оспорва решението на Прокурорската гилдия, защото това би трябвало да е решение на Пленума на Висш съдебен съвет. Такива мнения дойдоха както от магистрати от системата, по този начин и от други анаризатори. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР