Депутатите от Комисията по околна среда и водите в Народното

...
Депутатите от Комисията по околна среда и водите в Народното
Коментари Харесай

Въвеждат механизъм за контрол на въглеродните емисии по границите

Депутатите от Комисията по околна среда и водите в Народното събрание одобриха на първо гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ограничение изменението на климата . Законопроектът е импортиран от депутатите на Движение за права и свободи, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - Станислав Анастасов (ДПС), Младен Шишков (ГЕРБ-СДС) и Татяна Султанова (ПП-ДБ).

Народните представители гласоподаваха с 14 гласа " За " и 2 гласа " въздържали се " - без срещу.

По време на съвещанието на комисията участваха специалисти от Министерство на околната среда и водите, които обявиха, че са се срещнали със законопроекта и поддържат в целокупност заложените текстове по предлагането. За министерството е значимо измененията да се случат предвид на това , че задължените лица от октомври 2023 година поражда задължението да подават заявления за количествата импортирани материали, обхванати от регламента.

Даниела Божинова от " Зелено придвижване ", част от парламентарната група на ПП-ДБ също съобщи, че от групировката ще поддържат законопроекта, само че имат рецензии към по отношение на самия метод към закона - те желаят климатичните цели да се трансфорат в правни актове. Кога ще има текстове, които да внесат в този закон и нещата, които по секторно като цели имаме с европейския закон за климата и задачите от пътната карта? Кога може да стане това и може ли Министерство на околната среда и водите да даде отчет какви други промени ще бъдат направени в закона и по кое време народните представители могат да ги чакат, запита Божинова.

Апостол Дянков от WWF България съобщи, че от неговата организация приветстват и поддържат законопроекта.

Със законопроекта се основава на механизъм за промяна на въглеродните излъчвания по границите , който вкарва европейки Механизъм за промяна на въглеродните излъчвания по границите (МКВЕГ). МКВЕГ планува въглеродна такса на границата на вноса на избрани артикули от трети страни - стомана, желязо, цимент, електричество, изкуствени торове, алуминий водород и други производни на тях, произхождащи от трети страни, под формата на закупуване на документи за излъчвания. Митническите органи не следва да позволяват импорт на артикули от лица, които не са утвърдени декларатори по МКВЕГ. МКВЕГ се основава на система за обявление, при която утвърден декларатор по МКВЕГ, подава годишно декларация за съпътстващите излъчвания на стоите, внасяни на митническата територия на Съюза, и връща съответстващи на тези декларирани и верифицирани излъчвания брой документи по МКВЕГ.

С оферти законопроект се предлага в националното законодателство да бъде избран народен способен орган по действието на МКВЕГ, а точно изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по околната среда.
 В Европейски Съюз се схванаха за въглеродните излъчвания
В Европейски Съюз се схванаха за въглеродните излъчвания

От България се изисква минимум намаление
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР