Депутатите от ГЕРБ дадоха рамо на кмета на София Йорданка

...
Депутатите от ГЕРБ дадоха рамо на кмета на София Йорданка
Коментари Харесай

ГЕРБ иска Пеканов да върне ВиК милионите, предвидени за София

Депутатите от ГЕРБ дадоха рамо на кмета на София Йорданка Фандъкова в битката й със служебния вицепремиер Атанас Пеканов за парите за ВиК планове в София от Плана за възобновяване и резистентност.  В модифицираната версия на проекта Пеканов оряза планове в столицата за 200 млн. лева с аргумента, че България се развива доста неравно – пет от шестте района в България са измежду най-бедните в Европа, но София не е измежду тях. Тези планове бяха заложени в проекта от държавното управление на Бойко Борисов.

" Изваждането на тези планове е аргументирано с възможните отрицателни резултати за цялата страна, защото продължава концентрацията на вложения от европейските средства в София, за сметка на изоставащите райони в страната. Дисбалансите ще се задълбочат, в случай че продължат вложенията в София. В предходната версия на проекта бяха заделени 560 млн. лева характерно за столицата - с особена тежест по отношение на всички останали планове ", изясни вицепремиерът Пеканов по време на петъчния парламентарен надзор в отговор на въпрос от ГЕРБ.

Атанас Пеканов разясни, че има и различен проблем - притежател на активите, в които е била планувана инвестицията, би бил концесионерът " Софийска вода ".  " Има подозрения дали такава държавна помощ би била позволена. Такова мнение е било изразено и от Министерството на финансите през октомври 2020 година ", посочи той.  По думите му в бъдеще, когато ще има нов концесионен конкурс за ръководството на ВиК в столицата, тези активи биха дали преимущество на " Софийска вода " пред останалите претенденти.  " Имаме терзания, че тези активи ще останат в концесионера " Софийска вода " и съставляват непозволена държавна помощ ", акцентира още веднъж вицепремиерът.

От ГЕРБ отвърнаха, че тезата за концесионера не е правилно показана от Пеканов и по тази причина имало съответната документи. " Няма централизация на средствата за София - от 13 милиарда лева едвам 5% бяха заложени за планове в столицата. Зад тези 5% стоят милион и половина софиянци, а 40% от налозите, които влизат в страната са от софиянци. Нула процента от тях се връщат в бюджета на Столична община ", акцентира депутатката Евгения Алексиева.

Алексиева съобщи, че ГЕРБ упорстват тези планове да бъдат върнати в Плана за възобновяване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР