Депутатите от 47-то Народно събрание приеха на първо гласуване удължаване

...
Депутатите от 47-то Народно събрание приеха на първо гласуване удължаване
Коментари Харесай

Депутатите удължиха срока на Бюджет 2021

Депутатите от 47-то Народно заседание одобриха на първо гласоподаване удължение на действието на Бюджет 2021 за първите три месеца на тази година - до 31 март 2022 година Причината е, че към момента не са импортирани новите законопроекти.

Народните представители гласоподаваха със 125 гласа " за ", 10 " срещу " и 74 " въздържали се ".

По време на дебатите стана ясно, че от " Продължаваме промяната " ще поддържат удължаването на периода на Бюджет 2021 г . За правене на нов бюджет е належащо повече време и за това се дава нужното нужно време на обединението да отрази политиките, заложени в съдружното съглашение и всички спомагателни ограничения в обществената, здравна политика и всички други браншове. Новият бюджет ще бъде направен и импортиран в Народното събрание до края на месец януари , увери Венко Събрутев.

Елена Гунчева от " Възраждане " съобщи, че от партията на Костадин Костадинов ще поддържат удължение периода на Бюджет 2021 . По думите ѝ тъкмо когато цените порастват нагоре, народните представители е допустимо да слагат хората в състояние, че обществото няма да знае по какъв начин да оцелее. Държавният бюджет трябвало към този момент да е признат, а в този момент още веднъж щяло да бъде позволено всичко това да се отрази върху приходите на хората.

Гунчева настоя за отпадане на 3 параграф от Бюджет 2021: " Ако отпадне параграф З от законопроекта, Министерството само че финансите има подготвеност с 19 млн. лева да компенсира разликата в коефициента на персоналните асистенти. Няма оттегляне от поетия ангажимент във връзка с Държавната организация за хората с увреждания . По отношение на Закона за хората с увреждания няма замразена финансова поддръжка по този закон, тъй като там работи автоматизиран механизъм.
 Готова е проекторамката на Бюджет 2022
Готова е проекторамката на Бюджет 2022

Финансовият запас за компенсиране на пенсиите е разполагаем, твърди Асен Василев

Министерският съвет одобри и всички заплащания, свързани с този индикатор, ще бъдат изплатени. Съгласно поетите задължения към НАТО разноските за защита са 1,7 % и в границите на този размер ще бъдат изпълнени всички поети в съдружното съглашение задължения ".

Реакцията на опозицията също не закъсня. Деница Сачева от ГЕРБ също настоя да отпадне параграф 3 от Бюджет 2021. Бившият финансов министър Кирил Ананиев съобщи, че ПГ на ГЕРБ-СДС няма да поддържа удължаването на периода на деяние на Бюджет 2021 , а ще гласоподават " въздържали се ". През последните 8 месеца ексуправляващите станали очевидци на невиждано и безредно ръководство на обществените финанси, само че и въвеждане на неприятни практики за ръководство на бюджетния развой. " Кога сме започвали новата година без признат бюджет? ", запита Ананиев.

Ананиев запита дали удължаването на периода на Бюджет 2021 обгръща всички разпореждания, които би трябвало да работят от 1 януари 2022 година и не се ли лишават избрани хора от съответните привилегии, добавки и обезщетения. Изпуснати са редица разпореждания, които дават съображение да се ползват правила от 1 януари 2022 година за общините, опазването на здравето и за обществената сфера, уточни Ананиев.

" Защо удължаването на периода на Бюджет 2021 г е до 31 март? Означава ли това, че бюджетът няма да бъде признато до тази дата? " , запита някогашният финансов министър.
 Бюджет 2022 - спешен с дълг до 6 милиарда лв.
Бюджет 2022 - спешен с дълг до 6 милиарда лв.

Новото държавно управление ще би трябвало да употребява като основа проектобюджета на служебния кабинет

Кирил Ананиев се надява до края на януари депутатите да получат и да прегледат проектобюджета за 2022 година, а до края на февруари месец държавният бюджет да бъде утвърден от Народното събрание. За Ананиев е неприемливо толкоз време да се загуби за приемането на бюджета. " Утре ще се навърши един месец, откогато новото държавно управление ръководи, а това е задоволително време да се приготвят бюджетите и тригодишната бюджетна рамка за осъществяването на бюджета за цялата 2022 година Натъкваме се на това, че бюджетната процедура на България ще премине на три стадия ", отсече Ананиев.

Той посочи, че още преди да се одобри бюджета през месец юли, щяло да има нова актуализация на бюджета. Това значи, че бюджетът, който ще се гласоподава, няма да бъде окончателният бюджет по приходите и разноските. " Защо би трябвало да се чака месец юни, откакто се планува какви ще бъдат приходите, с цел да се ползват нови политики? " , недоумява Ананиев.

Трябва ли изчисленията, за които приказва финансовият министър да се вършат 6 месеца? Това значи ли, че когато се е предписание съдружното съглашение какъв брой костват ограниченията и по какъв начин това ще се отрази на недостиг на страната в осъществяването на бюджета?, продължи да пита Ананиев.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси и народен представител от Има Такъв Народ Любомир Каримански увери Елена Гунчева, че сред първо и второ четене доста ясно е изразена позицията на четворната коалиция, че параграф 3 от Бюджет 2021 ще отпадне . Реагирахме задоволително в точния момент, увери Каримански.

Той запита Ананиев дали това е първият случай, при който бюджетът не е бил признат до края на годината, като даде образец, че в края на 90-те години е имало случаи, при които бюджетът е бил признат на 1 юли.
 Парите в Бюджет 2022 няма да стигнат за всичко, пресмята Милен Велчев
Парите в Бюджет 2022 няма да стигнат за всичко, пресмята Милен Велчев

Теоретично е допустимо да встъпим в Новата година без Бюджет

Цончо Ганев от " Възраждане " разкритикува Кирил Ананиев за това, че четворната коалиция нямала визия за бюджета. Визия има, знаят доста добре и чакат на фона на висока събираемост, на фона на галопираща инфлация и на фона на това, че електрическата енергия коства в пъти повече, в сравнение с коства. Приходите се чака да бъдат в пъти повече и ще има доста остатъци, които следва да се види дали ще минат с решение на Народното събрание и ще бъдат разпределяни както до момента ", акцентира Ганев.

Кирил Ананиев прикани депутатите от " Възраждане " да не имат вяра на всичко, което приказва вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

От Движение за права и свободи също взеха думата. Доц. Петър Чобанов от Движение за права и свободи съобщи, че страната се намира в сложна обстановка от позиция на бюджета. По думите му може да се каже, че първото най-хубаво било да се стартира годината на чисто с нов бюджет, а второто най-хубаво щяло да е бюджетът да е бил признат в края на 2021 година Чобанов настоя да се поеме ангажимент по разноски на бюджета за министерствата, а Министерски съвет да одобри и лимитите за разноските министерствата, макар че те се третират от Закона за обществените финанси.
 АИКБ се тревожат, че по Бюджет 2022 година към момента не се работи
АИКБ се тревожат, че по Бюджет 2022 година към момента не се работи

Те дават рекомендации за него

Той се надява още в новия бюджет да има здрав разсъдък, качество и най-малко да има общо схващане от страна на обединението от процесите и рисковете, които протичат, само че и за тяхното решение.

Зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, който управлява днешното пленарно съвещание заради карантината от COVID-19 на Никола Минчев, прикани депутатите да си сложат маски, само че и да ги носят вярно.

Припомняме, по време на съвещанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента в понеделник.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР