Депутатите от 47-то Народно събрание приеха на две гласувания законопроект

...
Депутатите от 47-то Народно събрание приеха на две гласувания законопроект
Коментари Харесай

Удължиха ставката от 9% ДДС за книгите и туризма до края на 2022 г.


Депутатите от 47-то Народно заседание одобриха на две гласувания законопроект за изменение и допълнение на Закона върху Данък добавена стойност. С него се планува 9% Данък добавена стойност върху книгите (на физически притежател и електронни), ресторантьорски услуги, кетъринг услуги, бебешки храни, бебешките продукти, доставка на обща туристическа услуга, екскурзиите проведени от туристическите оператори и туристически сътрудници със инцидентен автобусен транспорт и доставка на услуга за потребление на спортни уреди да продължат да работят до края на 2022 година

Причината - справяне на бизнеса с последствията от пандемията от Covid-19. Първоначално от Има Такъв Народ желали мярката да работи до края на въведената епидемиологична конюнктура, подбудена от ковид, само че от ГЕРБ поискали мярката да работи до края на 2022 година В последна сметка ръководещото болшинство и опозицията постигнали единодушие мярката да работи до края на 2022 година

На първо гласоподаване депутатите поддържаха предлагането на Любомир Каримански, Ива Митева, Георги Свиленски, Андрей Гюров и Георги Ганев със 169 гласа " за " и 43 " въздържали се ". След това Каримански настоя законопроектът да се одобри и на второ гласоподаване по време на днешното пленарно съвещание, с което депутатите почетоха неговото решение. В последна сметка депутатите поддържаха предлагането на Каримански да бъде гласуван законопроектът на второ гласоподаване единомислещо с 215 гласа " за ".

По време на дебатите депутатът от ГЕРБ и някогашен финансов министър Кирил Ананиев разгласи, че е удовлетворен, че ръководещото болшинство и опозицията постигнали единодушие мярката да важи през цялата 2022 година
 Заведенията пришпорват депутатите да запазят пониженото Данък добавена стойност за сектора
Заведенията пришпорват депутатите да запазят пониженото Данък добавена стойност за сектора

" Сравняваме часовниците си с Европа за ваксини, само че стане ли въпрос за понижено Данък добавена стойност в туризма, стрелките стопират "

Председателят на Комисията по бюджет и финанси и народен представител от Има Такъв Народ Любомир Каримански уточни, че главните причини на партията за оферти законопроект са да има повсеместен обсег, с цел да не остане някой изключен. Целта била да се посочат всяка една от групите, които би трябвало да бъдат в обсега на изменението, като Каримански е щастлив, че опозицията приела да бъдат изписани напълно кои групи влизат в обсега на мярката. На база предварителна оценка на влияние на законопроекта, за цялата година до 31 декември 2022 година размерът може да е малко над 175 млн. лева Това ще даде успокоение на всички, които са обсега на закона, сподели Каримански.

Цончо Ганев от " Възраждане " съобщи, че това, което се следи през последните години като рецесия в опазването на здравето, се е трансферирало тотално в стопанската система. Хората с най-ниски приходи си купуват храна и медикаменти с най-високото Данък добавена стойност в Европейски Съюз, уточни Ганев. " Възраждане " ще поддържат по този начин препоръчаните изменение, само че ще желаят и понижаване ставката на Данък добавена стойност върху дребната потребителска кошница и медикаментите.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов съобщи, че в бюджета за идната година,трябва да се направи нова финансова рамка за 0% Данък добавена стойност за медикаментите, книгите и храните от дребната потребителска кошница. Когато имаме изключителна епидемиологична конюнктура, би трябвало да се намерения за хората, които заплащат най-високата цена, настоя Костадинов.
 Туризмът упорства за 9% Данък добавена стойност и зелен документ за всички
Туризмът упорства за 9% Данък добавена стойност и зелен документ за всички

Краткосрочните ограничения да се изпълнят до януари 2022

Председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Георги Свиленски отговори на " Възраждане ", че има време за политиканстване, само че в правилника на Народното събрание написа друго и депутатите от партията би трябвало да знаят по кое време се вършат оферти, по кое време, къде и по какъв начин се одобряват. " Вземете подарете на вашия ръководител един устав (на Костадин Костадинов - б.р.) и след първия ден, когато сте се заклели в Народното събрание, може да внасяте каквото си поискате. След това те се разискват в състава на комисиите. Когато се изказвате от трибуната, би трябвало да говорите с обстоятелства, без да си измисляте послания и да не злоупотребявате с Българска социалистическа партия ", безапелационен бе Свиленски.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков разяснява, че ексуправляващите ще поддържат предлагането на " Възраждане " за по-ниска ставка на дребната потребителска кошница и медикаментите. Той обаче настоя в обсега на намаляването на 9% на Данък добавена стойност да бъдат приравнени и аудиокнигите. Ива Митева от Има Такъв Народ му отговори, че няма по какъв начин това да стане. Тя настоя намаляването на ДДС-то на останалите артикули да бъде оставено за идната година, когато се гледат съответните закони.

Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев също взе думата по тематиката. Движение за права и свободи ще поддържа импортирания законопроект за 9% ставка на Данък добавена стойност, като се постанова да бъдат продължени помощите за бизнеса, само че дали са задоволителни е друга тематика, сподели той. Според Цонев е значимо да се посочи през какви процедури вървят положителните планове. От Движение за права и свободи ще поддържат и едно неуместно предложение - един данъчен закон да се одобри на две четения в едно съвещание, с цел да не бавят процеса и да не стресират бизнес средата.

Атанас Славов от " Демократична България " увери, че също ще поддържат по този начин оферти законопроект за 9% Данък добавена стойност ставката с мотив, че това е виновното политическо отношение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР