Депутатите от 44-то Народно събрание ще трябва да напуснат сградата

...
Депутатите от 44-то Народно събрание ще трябва да напуснат сградата
Коментари Харесай

Гонят депутатите от Народно събрание през септември

Депутатите от 44-то Народно заседание ще би трябвало да изоставен постройката на Народното събрание на площад " Народно заседание " и да се реалокират тази есен в новата пленарна зала на ул. " Княз Александър Батенберг ". Те обаче ще заседават в нея единствено няколко месеца, защото мандатът им изтича напролет следващата година. Преустройството на залата трябваше да завърши още при започване на януари 2018-а за българското европредседателство. От отговорите на администрацията на Народното събрание на въпроси, които ДУМА изиска по Закона за достъп до социална информация, излиза наяве, че

ремонтът на новата зала

е завършил през август 2019 година с " въвеждането й в употреба ". Провеждането на пленарни съвещания обаче действително ще стартира след ремонт на софтуерното съоръжение на ел.мрежата и климатичните съоръжения. По думите на основния секретар на Народно събрание Стефана Караславова " новата зала е изпълнена в сходство с главните условия към градежите, като по едно и също време с това е планувана и техническа обезпеченост и дизайн, създаващи високи индикатори на микроклимат ". Запазени са облицовките по стените и колоните от мушелкалк (врачански варовик), както и мозайката на пода.

За реконструкцията на залата са изразходвани 23 039 041,50 лева с Данък добавена стойност. В сумата са включени строително-ремонтните работи и съпътстващите ги контрол и надзор. Идеята за пренасяне на пленарната зала на Народното събрание в някогашния партиен дом, където заседават комисиите и има кабинети е още от 1995 година, когато негов ръководител беше акад. Благовест Сендов. Първият архитектурен конкурс за залата е извършен година по-късно. Последваха и още два - през 2003 и 2008 година До реорганизация не се стигна, тъй като нямаше финансиране. На четвърти конкурс през 2011 година бе утвърден планът със стъкления покрив на арх. Владислав Николов.

Парите за преустройството

в размер на близо 25 млн. лева отпусна вторият кабинет на Бойко Борисов.

От администрацията на Народно събрание настояват, че изразходваните средства не надвишават в началото плануваните. Ремонтът се забави поради демонтирането на остарелия бетонен покрив и построяването на съвременен стъклен купол по сходство на този в немския Бундестаг. Неговата повърхност е към 500 кв. м. Той ще има UV отбрана, филми за звукоизолация и звучност. Местата за депутати са 270, само че има опция и за спомагателни. Креслата ще са сини на цвят по сходство на Европейския парламент. Стъкленият покрив ще обезпечава на депутатите директна естествена светлина. Сега те заседават на лампи, защото в актуалната зала няма прозорци.

Банките за депутатите ще са по-широки, с цел да може да употребяват преносими компютри или таблети. Те ще са ситуирани на 12 амфитеатрални реда. Ръководството на Народното събрание ще стои на президиум, където има седем места. До него ще има столове за президента, вицепрезидента, министрите и патриарха. Отстрани зад стъклени тераси има места за публични посетители.

В пленарната зала има обособени зони със

седящи места за публицисти

а под равнището й е ситуирана конферентна зала с благоприятни условия за медийно отразяване на разнообразни събития. Предвидено е да има обособена зона за изказвания и брифинги на депутати пред медиите, както и за директни включвания на малките екрани и радиата. За репортерите е обезпечено помещение, в което ще имат опция да наблюдават работата на депутатите в пленарната зала в действително време. В него ще има места за работа, оборудвани с нужната техника.

Официалният вход на пленарната зала ще бъде откъм Ларгото, само че ще има още два входа. Във вътрешния двор към този момент е построена нова сграда, в която са фоайетата и асансьорите.

Паралелно с преустройството на новата пленарна зала се обновява и депутатският стол. За ремонта му са заделени 350 хиляди лева без Данък добавена стойност. Бюфетът се намира на сутерена в постройката и е с обща повърхност 600 кв. м. На 450 квадрата са ситуирани масите за хранене, а останалите са обслужващи пространства. Салонът за хранене ще бъде разграничен с паравани на две зони за обслужване на чиновниците и гостите, т.е. депутатите ще обядват, скрити зад декоративни преносими преградни стени. В столовите ще има 30 маси и 180 стола.

Все още не е ясно какво ще се случи със постройката на Народното събрание на площад " Народно заседание ". Вероятно тя ще бъде превърната в

музей на парламентаризма

в който да бъдат изложени неповторимите издания и книги, които се съхраняват в библиотеката на Народно събрание. Тук се пазят оригиналите на конституциите на България от 1947 и 1971 година и първото изцяло цветно фототипно издание на илюстрования среднобългарски превод на Манасиевата хроника. По рафтовете на библиотеката са разпределени и добавените библиотеки на Централен комитет и на Института по история на Българска комунистическа партия. Съхраняват се и четири персонални сбирки на Георги Димитров, Васил Коларов, Кръстьо Раковски и Станке Димитров. Библиотечните служащи се гордеят с неповторимите фондове, където се пазят стенографските дневници от Учредителното заседание до момента.

Сградата, където в този момент заседават народните представители, е проектирана от сръбския проектант от български генезис Константин Йованович. На 22 май 1884 година депутатите гласоподават 220 хиляди франка за градеж на постройката. На 25 ноември същата година княз Александър т, Стефан Стамболов и търновският митрополит Климент поставят главния камък. Строителството и обзавеждането не престават до 1886 година Стилът е неоренесанс, като на фронтона е изписан девизът " Съединението прави силата " и националния герб на България. Сградата е исторически, архитектурен и живописен монумент на културата от национално значение.

Въпреки това депутатите стартират да заседават в нея от 28 май 1885 година През 1896-1899 година е издигнато двуетажното уголемение от северната страна за канцеларии и списък. През 1925 година се построява триетажното северно крило с чакалня, коридори и списък, което оформя фронта към пл. " Св. Александър Невски ".

По време на бомбардировките над София на 10 януари 1944 година постройката на Народното събрание е наранена леко. Частични преустройства са правени през 1962 година, когато е конфигурирана дървена ламперия от славонски дъб, през 1977 година и 1985 година, когато е реновирано обзавеждането.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР