Депутатите освободиха предсрочно шефа на НЗОК проф. Петко Салчев заради

...
Депутатите освободиха предсрочно шефа на НЗОК проф. Петко Салчев заради
Коментари Харесай

Парламентът освободи предсрочно шефа на НЗОК, Петко Салчев не прие обвиненията

Депутатите освободиха предварително шефа на НЗОК проф. Петко Салчев поради липса на разговор с Българския лекарски съюз и нарушавания в работата му. Предложението беше на депутатите от здравната комисия.

149 народни представители гласоподаваха за прекратяването на мандата му, срещу нямаше, а единствено депутатите на " Възраждане " се въздържаха. 

Салчев престава да управлява НЗОК още с днешна дата.

Налице е редовно несъблюдение на отговорностите на шефа на НЗОК и нарушен разговор с Българския лекарски съюз проф. Петко Салчев, са открили лекарите в Народното събрание след две чувания на проф. Петко Салчев. Това беше и главният мотив за отстраняването му. 

" Днешното решение цели главно това - да се отпуши процесът сред Здравната каса и БЛС ", съобщи Костадин Ангелов от трибуната, като уточни, че нямат нищо персонално към уважавания професор и админ.

Председателят на здравната комисия рапортува в претекстовете преди гласуването, че по време на две чувания и в резултат на писмо от БЛС, депутатите са открили, че проф. Салчев не реализира естествен разговор с лекарската съсловна организация и редовно не извършва отговорностите си.

В хода на двете чувания в здравната комисия бе открито, че не дава опция на БЛС да упражнява правата си и не съгласува с тях актовете, а постфактум ги уведомява, съобщи Ангелов. Така се е случило и на 22 октомври, когато шефът на Здравната каса е внесъл методика за допълнение на сумите за доплащане на здравна активност за работа при неподходящи епидемиологични условия, само че го е направил без да съгласува с Лекарския съюз.

Дебати по оставката нямаше, а самият шеф на Касата изрази противоречие с отстраняването му.

" Явно 13-и е щастливата ми дата ", сподели от трибуната проф. Петко Салчев, като напомни, че е бил определен отпред на Здравната каса на 13 март 2020 година

" Аз не одобрявам, че не съм изпълнявал отговорностите си като шеф на НЗОК. В един разговор има две страни. Когато едната страна не желае да контактува с другата, няма разговор ", отбрани позицията си против предварителното му освобождение Салчев. 14 анекса има подписани с БЛС, откогато съм шеф, цитира още той.

" Интересно за какво единствено една съсловна организация желае моята оставка? ", попита шефът на Здравната каса.

" Човек, когато работи, бърка, само че да ме упрекват в систематични неточности, не го одобрявам. Ще си потегли с гордо вдигната глава ", съобщи професорът от трибуната в пленарната зала, минута преди да го освободят от поста.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР