Депутатите обсъжда промените в Закона за предучилищното и училищното образование.

...
Депутатите обсъжда промените в Закона за предучилищното и училищното образование.
Коментари Харесай

НС обсъжда законопроект за деполитизирането на училищното образование

Депутатите разисква измененията в Закона за предучилищното и учебното обучение. Любен Дилов-син от ГЕРБ-СДС, уточни, че има проблем с понятието за „ политическа агитация “. Според него мъглявите избрания в предлагания законопроект са причина за проблем: „ Този закон без формулировка в понятието „ политическа активност “ отваря опция за разпра “. Депутатът посочи, че законът регламентира политическата активност като активност на записаните партии и коалиция. Това слага въпроса за нерегистрираните политически обединения.

Дилов-син даде образец с 9-ти септември 1944 година, който предстои на интерпретация за част от обществото: „ Учителят може да каже, че това е прелом, а родителите да считат, че е национално въстание “.

Акад. Денков, министър на образованието и науката, посочи, че членовете на университетския състав са длъжни да не организират политическа или религиозна агитация: „ Всеки може да разбере какво е политическа активност. Ако има репресии, те могат да бъдат открити “. Министърът моли бързо да се одобри законът, заяви Новини.бг.

Бившият министър на образованието и науката Красимир Вълчев уточни, че не толкоз членът за политическа агитация е проблем, колкото този за идеологическа агитация: „ Така спорихме за учебниците, когато се одобри законът, обявяващ комунистическия режим за незаконен. Вие сте прав, че учители ще се въздържат към основаване на отношение на непоносимост към тоталитарните режими, тъй като съществува риск за тях в закона. Надявам се да се внесат спомагателни текстове сред първо и второ четене и да се каже кои идеологически доктрини сме отхвърлили и кои не, с цел да не изпаднат учителите в неловка обстановка.

Според Денков се вършат внушения, тъй като „ обстановката е пределно ясна “: „ Всичко, което е включено в учебниците дава опция учителите да показват позиция. Всичко предстои на инспекция дали е политически неутрално “. Любен Дилов-син сподели, че актуалните дебатите са илюстрация на това, че няма ясни критерии в закона какво съставлява „ политическа и идеологическа агитация “.

„ Аз не съм срещу този закон. Това, че в други закони написа какво е политическа активност, а тук не написа, основава кръг от проблеми “, съобщи от трибуната на Народно събрание той.

Ирена Анастасова от Българска социалистическа партия беше безапелационна, че учителят по история ще назова събитията от 9-ти септември 1944 година по този начин както написа в учебника.

Деница Сачева напомни, че правилото на деполитизацията датира от началото на демократичните промени. Тя отговори на рецензиите на други народни представители, че в никакъв случай законът не е разрешавал пропаганда и потребление на постройките на просветителните институции за събития от предизборни акция. Тя обаче разкритикува препоръчаните измененията, тъй като те крият риск от разпра и уволняване на шефове. Тя даде образец с самодейност на народен представител от „ Продължаваме промяната “ в Бургас, която съставлява анкета за проблемите в образованието. Според нея, в случай че има недобросъвестно отношение, тази самодейност макара и добра, според предлаганите промени, може да бъде сметната за политическа активност.

Сачева попита министъра на образованието и науката за какво стартира с тази смяна, в случай, че има доста други промени, чакани от учители, родители и възпитаници: „ Това ли е главният проблем на българското обучение? Защо избрахте тъкмо този законопроект за начало на Вашата политическа активност? “

Денков сподели, че законопроектът не лимитира права, само че позволи, че би трябвало да има уточняващи текстове: “Този законопроект има място, без значение от измененията, които би трябвало да се създадат “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР