Депутатите най-сетне разплетоха възела с парите за пътните фирми. На

...
Депутатите най-сетне разплетоха възела с парите за пътните фирми. На
Коментари Харесай

След два часа спорове и поредна нова версия: Проекторешението за АПИ получи зелена светлина |

Депутатите най-накрая разплетоха възела с парите за пътните компании. На изключителното съвещание на районната парламентарна комисия след два часа разногласия новата трета версия на проекторешението за Агенция " Пътна инфраструктура " мина с 9 гласа " за ", 4 " срещу " (ГЕРБ-СДС и " Възраждане " ) и 3 " въздържал се " (ДПС).

След седмица протест на текстовете, които се трансфораха в ", в Народно събрание се появиха - на вносител, на районна комисия, на правна и на бюджетна. Последната от тях, предвиждаше цялостен блокаж на ремонтите по пътищата поради предлагането Народно събрание да утвърждава заплащането за слагането на всеки знак и мантинела. Тази версия бе след две следващи съвещания на бюджетната комисия. На среднощното пленарно съвещание в четвъртък депутатите отхвърлиха и трите останали версии и по този начин. От, обявиха че държавното управление ще взема решение по какъв начин и какъв брой да заплати на пътните компании. Няколко часа по-късно министър председателят Кирил Петков разгласи, че проекторешението ще бъде наново импортирано в Народно събрание. На идващия ден, с изключение на версията на правната комисия, която бе наново импортирана от Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия, се появи и. Вчера  съобщи, че чака до края на седмицата Народно събрание да одобри проекторешението. Късно вечерта през вчерашния ден пък се организира, по време на който обединението стигна до консенсус. Днес пък ръководителят на комисията Настимир Ананиев (ПП) съобщи, че.

Константин Бачийски от Политическа партия, който не е член на комисията, предложи редакция, съгласно която сумите да се разплащат предплатено. Ананиев пък съобщи, че такива промени могат да се вършат в зала. 

Опит за следващ протест на проекторешенията

" Вие на процедура оферирате да узаконим нещо, което може да бъде нелегално ", съобщи Елена Гунчева от " Възраждане ", която откри днешния следващ спор по противоречивото проекторешение.

Тя изиска в текстовете да бъдат вписани всички контракти, по които ще се правят заплащания и се аргументира с едно от опасенията на ръководещата коалиция, че някои от договорите могат да се окажат оскъдни и всяко заплащане по тях ще бъде нелегално. Георги Георгиев от Има Такъв Народ пък я отвърна, че има решение на Върховен касационен съд, съгласно което даже и при оскъдни контракти следват да се платят сумите за труд и материали. 

Настимир Ананиев добави, че за втората половина от сумите ще нужна инспекция от междуведомствената комисия, както и мнение на районната комисия. Той съобщи, че това е верният механизъм за надзор.

" Много е тежка обстановката, само че ние би трябвало да платим най-малко тези 50% от дължимите суми ", добави той.

Според Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия това е най-разумното решение. Той счита, че с първата половина от сумите ще се успокоят пътните строители, а втората - ще се даде единствено на тези от компаниите, които имат действителни контракти и фактически свършена работа. 

" Политиканстването по тематиката е малко рисково ", отвърна Николай Нанков от ГЕРБ-СДС. Той добави, че след по-малко от две седмици част от пътищата остават без поддръжка, а след няколко месеца (в края на юни - б.а.) и цялата пътна инфраструктура в страната. Той разкритикува държавното управление, както и последните два служебни кабинета на Стефан Янев, които съгласно него с изключение на да " изчегъртват " не са създали нищо друго и не са оповестили нито една социална поръчка.

Халил Летифов от Движение за права и свободи пък повтори тезата на придвижването от предходната седмица, че Народно събрание е незапознат орган, с цел да се намесва в контракти. Според него изпълнителната власт се опасява да взима решения.

След относително къс спор от " Възраждане ", Движение за права и свободи и ГЕРБ-СДС оповестиха, че няма да поддържат проекторешението. Депутати от Движение за права и свободи и ГЕРБ-СДС пък видяха проблем в неналичието на новия текст, представляващ обединената версия на проекторешението.

Третата версия се появи в придвижване

Третата версия на проекторешението се появи в придвижване при разискването на остарелия нов вид на правна комисия. Снежанка Траянска от Има Такъв Народ прочете редакциите, с които добави разновидността на правна комисия от предходната седмица. Тя изясни, че тази версия е утвърдена от обединението през вчерашния ден и предложи проекторешението на Има Такъв Народ да бъде отхвърлено по време на гласуването. След 2-часов спор то бе отхвърлено с 0 гласа " за ", 0 " срещу " и 13 " въздържал се ".

Според промените ще се платят 50% от сумите по контракти за ремонт, както и 100% от дължимите от АПИ суми за слагане на пътни знаци, мантинели и маркировка. За разлика от предходното предложение след мнение на междуведомствената комисия районната би трябвало да утвърждава разплащанията за втората половина от средствата (преди беше заложена инспекция от антикорупционната парламентарна комисия). От постигнатото единодушие се вижда, че Има Такъв Народ са отстъпили, защото в тяхното контрапредложение липсваше инспекция на договорите от парламентарна комисия.

Елена Гунчева попита от кого е импортирано това проекторешение и за какво се разисква нова версия, която не попада в дневния ред на комисията. Настимир Ананиев пък я отвърна, че измененията са публицистични, а не напълно ново предложение. 

След спор сред ръководещи и съпротива дали измененията са публицистични или основни, членовете на комисията стигнаха до консенсус и взеха решение да гласоподават редакциите настрана.

В придвижване Иван Тотев от ГЕРБ изиска да отпадне точка 2, в която е заложена инспекцията от районната парламентарна комисия. Подобно предложение направи и Елена Гунчева. И двете претенции отпаднаха. Константин Бачийски пък изиска инспекции за втората половина от заплащанията както от районната, по този начин и от антикорупционната парламентарна комисия. Неговото предложение не беше гласувано, защото бе направено след закриването на дебата.

Да не започва още веднъж процедурата за Българска народна банка!

След края на съвещанието на комисията вицепремиерът и районен министър Гроздан Караджов съобщи пред публицисти, че днешното решение е добра вест, тъй като АПИ незабавно ще може да удължи периодите на подписаните контракти, както и да разшири техния обсег. По думите му ремонтите могат да стартират незабавно след празниците.

Караджов съобщи, че действителните заплащания ще бъдат направени до две седмици след приемането на проекторешението в зала.

Министърът иронично разяснява, че може да има ново закъснение по проблема с АПИ в случай че още веднъж започва процедурата за избор на нов гуверньор на Българска народна банка:

" Ако не дай боже в този момент стартира нова процедура за началник на Българска народна банка, не дай боже и ние да изпаднем още веднъж от класацията. "

Очаква се проекторешението да бъде гласувано в зала в четвъртък. Тогава дефинитивно ще бъде взето решение по проблема с АПИ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР